Książka „Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok” powstała z pasji obdarowywania przyjaciół przez Sigrid Verbert, autorkę. Prezentami, które mają być dobre i piękne, mają być „ucztą dla podniebienia, ale i dla oczu”.
To pasjonackie wypiekanie, na słodko i na słono, ale też opakowywanie kulinarnych dzieł sztuki jest dla Sigrid „jak narkotyk”. Z każdym wykonanym smacznym i pięknym prezentem, wydłuża się lista osób, które chciałaby obdarować, a pomysły na słone i słodkie przysmaki przyrastają w jej głowie w tempie geometrycznym. Dzieli się nimi na kartkach swojej książki. Mamy więc: „krakersy po mojemu”, barrette z nadzieniem figowym, mus z gruszki i cukinii dla dzieci, waliniowy spritz, niby-zwykłą zupę pomidorową.
Verbert pełnymi garściami czerpie m.in. z europejskiej tradycji kulinarnej, ale twórczo ją upraszcza. Dzięki temu smakołyki o nawet najbardziej wyszukanych nazwach stają się dostępne dla każdego.
Co niezwykle interesujące – książka powstała też z przekonania, że warto używać rąk! Obecnie łatwo zapomnieć, że je mamy, bo przecież większość codziennych czynności wykonują za nas maszyny. A to dzięki naszym rękom w prosty sposób możemy wykonać małe cuda, mierzyć się z materią substancji: ciasta, przypraw, wody. Oczywiście podążając za przepisami Sigrid. A po zakończonym ucieraniu, gotowaniu, zapiekaniu warto zajrzeć na koniec książki i wykonać proste, urocze pudełeczko, zgodnie z instrukcją. Tak jak sztuka kulinarna Sigrid jej książka jest całością funkcjonalną, wysmakowaną i ujmującą w swej prostocie.
Sigrid Verbert
Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok.
Wydawnictwo Jedność, Kielce 2012
Sigrid Verbert pochodzi z Belgii, od kilku lat mieszka w Rzymie. Jest znaną i cenioną autorką, piszącą o świecie kulinariów z wielką pasją. Od kilku lat prowadzi bardzo popularnego bloga o gotowaniu http://www.cavolettodibruxelles.it/
Tę książkę warto mieć ze względu na proste pomysły i pyszne przepisy. Tylko prezent własnoręcznie wykonany ma tak naprawdę wartość. Sigrid Verbert inspiruje i pokazuje, jak gotować i piec z sercem.
Marta Gessler (właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna oraz kwiaciarni Warsztat Woni)
Kategoria: | kulinaria, upominek |
Format: | 225×265 mm |
Liczba stron: | 192 |
Ilustracje: | kolorowe zdjęcia |
Oprawa: | twarda |
Cena detal.: | 44,90 zł |
ISBN: | 978-83-7660-450-3 |
Premiera: | 07.09.2012 |