Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 300 g dobrej wołowiny
- 100 g szynki ekologicznej
- 3 ogórki kiszone
- 2 parówki
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu lub oliwy z oliwek
- pełna łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka kaparów
- sól, pieprz i chili do smaku
- kwaśna śmietana
Parówki oraz ogórki pokrój w plasterki, szynkę w paseczki, a cebulę w piórka. Do wrzącego bulionu wrzuć wołowinę i gotuj powoli, aż będzie miękka. Wówczas wyjmij ją, pokrój w słupki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z wędliną i parówkami. Cebulę zeszklij na smalcu, dodaj przecier i przesmaż razem około minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzuć do zupy razem z ogórkami i kaparami. Zagotuj, dopraw i podawaj z kleksem śmietany oraz chlebem.