Aby przywołać smak domowych chwil, warto sięgnąć po makaron Lubella Jajeczna 5 jaj, który wygląda i smakuje jak domowy. Doskonale sprawdzi się w tradycyjnej pomidorówce, rozgrzewającym rosole, sycącej zupie dyniowej czy aromatycznej grzybowej. Nowy makaron od Lubelli przypomina ten, który przygotowywały nasze mamy i babcie.
W czym tkwi sekret jego delikatności? W użyciu do produkcji 5 jaj i 3-krotnym wałkowaniu ciasta. Przekonali się o tym konsumenci, którzy mieli okazję spróbować nowej propozycji od Lubelli. W przeprowadzonym przez Lubellę badaniu większość z nich stwierdziła, że makaron od Lubelli jest równie pyszny, jak ten domowy:
• 79% konsumentów uważa, że nowy makaron jajeczny od Lubelli jest delikatny jak domowy,
• 78% twierdzi, że wygląda jak domowy,
• 73% przyznało, że smakuje jak domowy,
• 86% jest zdania, że makaron jajeczny od Lubelli pasuje do rosołu .
•
Do wyboru mamy różne kształty makaronu Lubella Jajeczna 5 Jaj: nitki, krajankę i wstążki, dzięki czemu każdy z nas może wybrać swój ulubiony. Dodatkowo, makaron typu nitki jest
w dostępny w dwóch opakowaniach: poręcznym 250 g oraz w rodzinnej paczce 400 g.
Sugerowana cena półkowa:
Makaron Jajeczny Lubella 5 jaj nitki 250 g: 2,69 zł
Makaron Jajeczny Lubella 5 jaj nitki 400 g: 4,43zł
Makaron Jajeczny Lubella 5 jaj krajanka 400 g: 4,43 zł
Makaron Jajeczny Lubella 5 jaj wstążki 400 g: 4,43 zł
PRZEPISY:
Rozgrzewający domowy rosół z cytryną, kurkumą i imbirem
Składniki na 4 porcje:
• rosół- około 1,5 litra
• żółtka- 4 szt.
• imbir- kawałek o długości 1cm
• cytryna- skórka z 1 szt. oraz sok z 1/3 szt.
• kurkuma- 2/3 łyżeczki
• pieprz- do doprawienia
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki- do podania
Rosół, z dodatkiem imbiru oraz kurkumy, gotujemy przez około 5 minut. W międzyczasie jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy, wlewamy pół chochelki gorącego rosołu i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka z rosołem. Z cytryny wyciskamy sok, ścieramy skórkę i dodajemy do rosołu. Podajemy z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa kurkowa z musztardą i kurkumą
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki
• 200 g kurek
• łyżeczka soli
• łyżka masła klarowanego
• średnia cebula
• 3 ząbki czosnku
• 800 ml bulionu
• łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
• łyżka śmietany
• łyżeczka kurkumy
• natka pietruszki
Kurki przekładamy do miski, zasypujemy solą i zalewamy na chwilę wrzątkiem. W ten sposób piasek i inne nieczystości opadną na dno. Grzyby odcedzamy i delikatnie przesuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku roztapiamy klarowane masło. Szklimy na nim pokrojoną w drobne piórka cebulę, dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki gotujemy 9 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Śmietanę mieszamy z kurkumą i musztardą. Hartujemy mieszankę, poprzez stopniowe dodanie do niej 2-3 łyżek gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garnka. Mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj oraz natką pietruszki.