Po zbożowe batoniki sięgamy przekonani, że to zdrowa odmiana słodkości – zamiast dać dziecku nadziewanego rogala czy chipsy, wybieramy batony i ciastka zbożowe, które, jak przekonują ich producenci, są nie tylko słodkie, ale też zdrowe, ponieważ zapewnią solidną porcję zbóż, tak niezbędną w każdej diecie. Co w sobie kryją niektóre zbożowe batoniki i jak w łatwy sposób przygotować ich lepszą wersję w domu?
Na rynku mamy coraz większy wybór produktów określanych mianem „zdrowych przekąsek”. To ciastka i batoniki, które w składzie mają ziarna zbóż, suszone owoce czy w wersji kids – pomniejszone popularne dziecięce płatki śniadaniowe. Niestety, większość z nich zawiera też dużą porcję „dosładzaczy” i substancji konserwujących.
Zaletą sklepowych batoników jest przede wszystkim – a czasem jedynie, dostępność i szybkość zaopatrzenia. Jeśli więc już decydujemy się na ich zakup, czytajmy etykiety, kupujmy je w sklepach ze zdrową żywnością i wybierajmy te najbardziej wartościowe.
Co kryją w sobie zbożowe batoniki
1. Zboża – to pierwszy wyznacznik tego, czy warto w ogóle zawracać sobie głowę sklepowym batonem. Na pierwszym miejscu na etykiecie powinny znajdować się zboża i stanowić około 50 proc. całości batonu. Jeśli na liście składników zajmują one dalsze miejsce – zrezygnujmy z takiej przekąski! Po drugie sprawdzajmy jakość zbóż, gdyż jedne drugim nierówne – wybierajmy te batony, które zawierają ziarna, a nie tylko mąkę bądź płatki, lepiej także, aby zawierały zboża pełnoziarniste.
2. Suszone owoce, orzechy – zazwyczaj stanowią około 2-3 proc. składu sklepowego batona. Najczęściej występują w formie karmelizowanej lub prażonej, a więc są najzwyczajniej w świecie dosłodzone.
3. Cukier – i tu otwiera się pole do popisu dla producentów. Zazwyczaj znajduje się na drugim miejscu w składzie batonu, również pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego lub maltozy i stanowi nawet 1/3 całej przekąski!
4. Polewy – najczęściej czekoladowe – w postaci mieszanki mleka w proszku, cukru i miazgi kakaowej połączonych z konserwantami; lub jogurtowe – złożone ze sproszkowanych: serwatki i mleka, utwardzonych tłuszczy i emulgatorów.
5. Aromaty, wzmacniacze smaku, mające na celu poprawić smak i wygląd produktów –chemiczne dodatki negatywnie wpływające na funkcjonowanie organizmu.
6. Tłuszcze roślinne utwardzone, bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, odpowiedzialne za takie schorzenia, jak: cukrzyca, otyłość, choroby serca. Maksymalne dzienne spożycie izomerów trans nie powinno przekraczać 2 g w diecie 2000 kcal. Na podstawie badań przeprowadzonych w latach 2004-2006 oszacowano, że w Polsce średnio zjadamy 2,8 – 6,9 g tłuszczów trans na dobę.
Domowe ciasteczka zbożowe
Lepszą, bo zdrowszą alternatywą dla sklepowych batonów zbożowych, mogą być batony lub ciasteczka, które przygotujemy we własnej kuchni. To pozwoli nam na samodzielny dobór składników, dzięki czemu slogan reklamowy szybkiej, zdrowej i smaczniej przekąski stanie się prawdziwy, a spożycie słodyczy domowej roboty wyjdzie i nam, i dzieciom na zdrowie.
Zbożowa wariacja
• 1 szklanka płatków owsianych
• ¾ szklanki płatków orkiszowych
• ¼ szklanki siemienia lnianego
• 4 łyżki jagód goji (mogą być też inne suszone owoce wg upodobań)
• 5 łyżek pestek słonecznika
• 5 łyżek płatków migdałowych
• 10 łyżek miodu lipowego
• 4 łyżki soku z cytryny
• ½ tabliczki gorzkiej czekolady 90 proc.
Płatki uprażyć na złoto, dodać siemię i prażyć mieszając jeszcze około 1,5 minuty. Delikatnie wystudzić, przesypać do miski, dodać pestki słonecznika, płatki migdałowe i owoce, skropić sokiem cytrynowym. Wszystkie składniki wymieszać z lekko rozgrzanym na patelni miodem i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć do keksówki pokrytej papierem do pieczenia, mocno ugnieść. Czekoladę roztopić i polać po wierzchu, tworząc fantazyjne zygzaki. Formę umieścić w lodówce na kilka godzin, tak aby masa stężała. Po tym czasie gotowy baton pokroić na mniejsze części. Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Zbożowe rafaello
• Szklanka wiórków kokosowych
• 6 łyżek miodu płynnego
• 5 łyżek oleju kokosowego
• ½ laski wanilii
• łyżka siemienia lnianego
Składniki dokładnie wymieszać i formować z nich niewielkie kulki. Układać na płaskiej tacce, a następnie włożyć na około 20 minut do zamrażarki.
Smacznego!