Składniki:
- szynka o wadze ok. 700 g
- ok. 100 ml miodu
marynata:
- łyżka musztardy sarepskiej
- 50 ml brandy lub innego mocnego alkoholu
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- skórka otarta i sok z pomarańczy
- rozgnieciony goździk
- po szczypcie: chili, cynamonu i kakao
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i natrzyj powstałą mieszanką mięso. Przełóż je do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw na kilka godzin (a nawet na dwa dni) do lodówki. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 st. C, przełóż szynkę do naczynia do zapiekania i wstaw do piecyka na 10 minut. Po tym czasie mięso podlej odrobiną wody, przykryj, zmniejsz temperaturę do 175 st. C i piecz przez około półtorej godziny. Następnie odkryj, posmaruj miodem i piecz jeszcze 10-15 minut. Smaruj mięso kilkakrotnie miodem i je obracaj, by się równomiernie przyrumieniło. Tak upieczona szynka smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.