Składniki:
• 2 szklanki kuskusu
• 50 dag pomidorów koktajlowych
• 2 papryki
• cukinia
• 2–3 ząbki czosnku
• 80 ml oleju rzepakowego
• 1 cytryna
• pęczek natki pietruszki
• koperek
• kolendra
• ewentualnie: grillowane boczniaki
• pieprz i sól
Tabule to ekspresowa sałatka o lekkim i cytrynowym aromacie. Najczęściej robię ją ze świeżymi warzywami, ale dzięki ich uprzednim upieczeniu osiągam intensywny i głęboki smak o dymnych nutach. Kuskus zalewamy wrzątkiem lub gorącym naparem z mięty (ewentualnie zimną wodą, ale wtedy zamiast minuty zajmie to około 30 minut) i wzruszamy widelcem, by się nie zbrylił.
Pomidory i papryki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C tak długo, aż skórka będzie miejscami czarna. Warto dodatkowo zgrillować cukinię i boczniaki.
Natkę, kolendrę, koperek i czosnek drobno siekamy i dodajemy do kuskusu razem z olejem. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.
Upieczoną paprykę obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Sałatkę mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Dekorujemy pieczonymi pomidorkami. Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla.