Zamiast kanapek przygotuj prostą i zdrową tartę z musem z awokado.
[dropcap style=”round”]Spód tarty:[/dropcap]
- 200 g pestek słonecznika
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
[dropcap style=”round”]Mus:[/dropcap]
- 3 awokado
- poszatkowana natka bazylii
- sok w połowy cytryny
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
- kilka cienkich plastrów pomidora malinowego lub przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
Pestki słonecznika mielemy w robocie kuchennym. Po chwili dodajemy resztę składników spodu i mielemy do uzyskania kleistego ciasta. Przygotowujemy masę. Wszystkie składniki (poza pomidorami) miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Słonecznikowym ciastem wyklejamy formę do tarty, na wierzchu rozkładamy masę z awokado, przykrywamy ją plastrami pomidorów. Wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny.
Tartę z musem z awokado podajemy schłodzoną i skropioną sokiem z cytryny.