Układ odpornościowy stanowi barierę chroniącą organizm przed obcymi substancjami, przede wszystkimi drobnoustrojami takimi jak bakterie, wirusy lub grzyby. Proces kształtowania się układu immunologicznego ma miejsce w pierwszych 12 latach życia dziecka. Oznacza to, że do czasu osiągnięcia pełnej dojrzałości układu odpornościowego dzieci są mniej odporne na działanie patogenów. Aby zmniejszyć ryzyko infekcji i wspomóc rozwój układu immunologicznego, należy wzmacniać ich odporność.
Po pierwsze – dieta. Noworodki i niemowlaki, o ile jest to możliwe powinny być karmione piersią ponieważ wówczas przyjmują potężną dawkę najlepszych składników budujących ich odporność na lata. Z jadłospisu starszych dzieci pozbywamy się wysokoprzetworzonych produktów chipsów, słodyczy oraz fast foodów. Kładziemy nacisk na warzywa i owoce. Po drugie – kontakt z innymi dziećmi, który pozwala na wymianę drobnoustrojów i budowanie na tej podstawie odporności. Po trzecie – dużo ruchu. Aktywność fizyczna jest niezbędna dla naszego układu odpornościowego, powala pozbywać się toksyn i wzmacnia wytrzymałość organizmu. Po czwarte – nie leczymy mniej groźnych schorzeń antybiotykami. Antybiotyki konieczne w przypadku groźnych chorób, w przypadku tych mniej groźnych mogą upośledzić układ odpornościowy. Po piąte – miłość. Kochane przez rodziców, mające poczucie bezpieczeństwa dziecko jest pozbawione stresu, a jak wiemy stres obniża zdolność organizmu do radzenia sobie z problemami, także zdrowotnymi.
IMMULINA PLUS
Immulina Plus jest pierwszym immuno-suplementem, powstałym na bazie ekstraktu ze spiruliny, bogatej w białko (50-70%), witaminy: A, B, C, D, E, K oraz beta-karoten, a także szereg składników mineralnych, zwłaszcza bardzo duże ilości magnezu. Przyswajana przez organizm bezpośrednio z układu pokarmowego jest obecnie najskuteczniejszym naturalnym aktywatorem, który zwiększa wrodzoną a nie nabytą odporność dziecka. To właśnie wrodzona, a nie nabyta odporność stanowi pierwszą barierę ochronną przed bakteriami i ma zasadniczy wpływ na tworzenie (oprócz szczepionek lub przebytych schorzeń) odporności nabytej.
Kompleksy LECPEEN z ekstraktu spiruliny i β-glukanu z ekstraktu drożdży zawarte w Immulinie Plus imitują antygeny bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych. β-glukan pochodzący z ekstraktu drożdży piekarniczych, odznacza się mechanizmem działania podobnym do ekstraktu spiruliny i współdziała z nią synergistycznie tzn., że wspólny efekt jest większ,y niżby to była tylko suma efektów poszczególnych składników. LECPEEN uwalnia się w układzie pokarmowym i jest wchłaniany przez makrofagi – komórki odpowiadające za wykrywanie i niszczenie patogenów, powodując ich pobudzenie. Pobudzone komórki trafiają do skupisk tkanki limfatycznej przewodu pokarmowego i aktywują cały układ immunologiczny, w skład którego wchodzą: szpik kostny, grasica, limfocyty, węzły chłonne, układ naczyń limfatycznych oraz śledziona, przygotowując go do walki z infekcją. Immulina Plus dodatkowo zawiera ekstrakt aceroli dostarczający witaminę C w kompleksie z rutozydami oraz jony cynku, które nie wzmacniają odporności, ale są bardzo dla niej ważne.
Już po kilku dniach przyjmowania Immuliny Plus wzrasta poziom przeciwciał i substancji regulujących odporność organizmu. A zatem Immulina Plus wykorzystuje receptory, których nie wykorzystują inne substancje dedykowane pobudzaniu odporności.
Immulinę Plus podajemy dziecku jako uzupełnienie codziennej diety. Przed każdym użyciem butelkę dobrze wstrząsnąć. Przyjmować w trakcie posiłku. Dzieci powyżej 1 roku życia 1 łyżeczka lub 1/2 miarki (2,5 ml), dzieci powyżej 3 roku życia 1 łyżeczka lub 1 miarka (5 ml) raz dziennie. W przypadku rozpoczynającej się infekcji lub zmniejszonej odporności można dawkę podwoić. Immulina Plus jest także dostępna w wersji dla osób dorosłych.
Immulinę Plus opracował zespół naukowców z Narodowego Centrum Rozwoju Preparatów Naturalnych na Uniwersytecie Missisipi. Zespołem tym kierował Prof. David Pasco-Paszkowski, amerykański naukowiec polskiego pochodzenia. Cena: 27 zł.
Więcej informacji na: www.immulina.pl