Nasza propozycja na ten romantyczny wieczór to sałatka z grillowanego bakłażana, która na pewno sprawi, że serce ukochanej osoby zabije nie tylko mocniej, ale i zdrowiej.
Bakłażan zwany jest także „gruszką miłości”, owoce granatu zawierają wiele cennych składników odżywczych, a oliwa z oliwek oraz margaryna to źródło „dobrych” tłuszczów. Do sałatki można także dodać krewetki – doskonałe źródło wysokowartościowego białka, żelaza i cynku.
Składniki:
– 2 placki tortilli
– bakłażan
– owoc granatu
– mieszane sałaty (np. sałata masłowa, sałata dębowa, cykoria, roszponka, rukola)
– jajko
– łyżka oliwy
– kilka kropli soku z cytryny
– przyprawy: pieprz, lubczyk, papryka, tymianek
– 20 g Flory pro-activ
– ząbek czosnku przekrojony na pół
– kilka kromek bagietki pełnoziarnistej
Przygotowanie:
- Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.
- Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.
- Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry i zgrilluj z dwóch stron. Połóż na sałacie.
- Posyp sałatę pestkami granatu.
- Całość dopraw do smaku zdrowym sałatkowym sosem: zmieszaj oliwę z kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi
- Kromki bagietki zapiecz w piekarniku lub w tosterze, a następnie przetrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, posmaruj margaryną wymieszaną z ziołami i podaj z sałatką.