WARSZTATY KULINARNE – PROGRAM NA SIERPIEŃ 2012
WAKACJE SŁONECZNE
Wielbicieli wakacyjnego nastroju, w leniwej miejskiej atmosferze zapraszamy do odkrywania letnich uroków Republiki Słonecznej. Obiecujemy brak pośpiechu, nicniemuszenie, śpiew ptaków, soczystą zieleń naszego ogrodu i wszechobecny relaks. Zapewniamy jak zwykle ucztę dla podniebienia celebrowanie przyjemności.
ŚNIADANIE BEZ POŚPIECHU, 19.08.2012, NIEDZIELA, GODZ. 11.00
Pośpij do woli i przyjdź do nas na pyszne, wakacyjne śniadanie z całą rodziną. Odpocznij w hamaku, wypij kawę z zielonym widokiem, daj dzieciom czas na odkrywanie tajemniczego ogrodu i rozkoszuj się przyjemnie zwolnionym tempem.
(w cenie: śniadanie w formie bufetu – pachnące pieczywo, domowe konfitury, granola, quiche, sałaty, tarty, jajka w wielu odsłonach domowe wypieki, woda i sok)
CZAS TRWANIA: 2-3 godziny CENA ZA DOROSŁYCH: 45 zł DZIECI: 15zł
BRUNCH TOWARZYSKI, 12.08.2012, NIEDZIELA, GODZ. 11.00
Nie masz pomysłu na niedzielę? Domowe pielesze się znudziły? Szukasz nowej energii na kolejny tydzień? Przyjdź ze znajomymi i spotkajcie się, a my dla Was przygotujemy brunch. Okazja do poznania naszych kulinarnych zakąsek i przekąsek z wielu warsztatów.
(w cenie: posiłek w formie bufetu – danie na ciepło, zakąski, przekąski, sałaty, pachnące pieczywo, owoce, domowe wypieki, woda i sok)
CZAS TRWANIA: 3-4 godziny CENA:50 zł
LATO UKRYTE W SŁOIKU, 8.08.2012, ŚRODA 18.00 , 13.08.2012, poniedziałek, 18.00
Słyniemy z wielu naszych domowych zapraw. Pokażemy Wam nasze sposoby na słodkie, kwaśne, słone i pikantne weki. W planach: konfitury z rabarbaru, agrestu, wisni oraz ogórki, pikle, marynowane papryki, bakłażany, suszone pomidory w zalewie i inne. Szansa na wzbogacenie zapasów w domowych piwniczkach.
PROWADZENIE: Marta Piotrowska – entuzjastka robienia domowych konfitur, szefowa Republiki Róż i Cacao Republiki
ILOŚĆ UCZESTNIKÓW: 12-16 osób CZAS TRWANIA: 3 h CENA:120 ZŁ
SŁODKIE TARTY I LETNIE CIASTA, 1.08.2012, 22.środa, godz.18.00
Lato sprzyja łasuchom. Upieczemy tartę z kremem patisserie i letnimi owocami, orzeźwiającą tartę cytrynową, torcik migdałowy wypelniony świeżymi owocami, pachnącą szarlotkę i małe ciasteczka. Wszystko dla naszej słodkiej przyjemności.
PROWADZENIE: Marta Piotrowska – entuzjastka pieczenia domowych słodkości, szefowa Republiki Róż i Cacao Republiki
ILOŚĆ UCZASTNIKÓW: 10-14 osób, CZAS TRWANIA: 3 godziny, CENA: 130 zł
CZAS NA …SZARLOTKĘ, 22.08.2012, środa, godz.18.00
Soczyste jabłka sa wszechstronne…Upieczemy szarlotke na kruchym cieście oraz francuską wersję z grzankami, a także normandzką tartę. Bedzie deser o tajemniczej nazwie Ptasie Gniazdo” oraz mus z bitą śmietaną i pomarańczowym likierem.
PROWADZENIE: Marta Piotrowska – entuzjastka pieczenia domowych słodkości, szefowa Republiki Róż i Cacao Republiki
ILOŚĆ UCZASTNIKÓW: 10-14 osób, CZAS TRWANIA: 3 godziny, CENA: 130 zł
PIKNIKOWY KOSZYK, 9.08.2012, czwartek, godz 17.00
Pyszności idealne do koszyka piknikowego i na wszelkie imprezy plenerowe. Na przystawkę sałatki z grillowanych warzyw i ciekawe dipy do np. surowych marchewek, kalarepek, selera naciowego. Na konkretnie słone tarty i pikantne quiche oraz wielobarwne bagietki obłożone na bogato z pastami jajecznymi czy serowymi własnej roboty. A na deser sałatka owocowa i kruche ciasto z jagodami.
PROWADZENIE: Szymon Sławiński – kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux
ILOŚĆ UCZESTNIKÓW: 10-16 osób CZAS TRWANIA: 4-5 h CENA:150 ZŁ
ŚRÓDZIEMNOMORSKI GRILL WEGETARIAŃSKI, 23.08.2012, czwartek, godz. 17.00
Dla znudzonych monotonią kulinarnych propozycji w grillowaniu u sąsiadów. Nauczymy Was jakie warzywa, ryby i sery nadają się na grilla i w jaki sposób je przyrządzać. Będziemy robić specjalności rodem z Marsylii, która słynie z mieszaniny kultur greckiej, włoskiej i francuskiej. Będą więc bakłażany, cukinie, papryki, pomidory, grillowane sery (m. in. halumi), tygrysie krewetki i dorada. Do tego sosy, m.in. vierge i gribiche.
PROWADZENIE: Szymon Sławiński – kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux
ILOŚĆ UCZESTNIKÓW: 8-12 osób CZAS TRWANIA: 4-5 h CENA:180 ZŁ