WARSZTATY KULINARNE – PROGRAM NA WRZESIEŃ 2012
GOTOWANIE DLA RELAKSU
“NIEWYDUMANA KUCHNIA DLA ZABIEGANYCH”: OSTATNI KĘS LATA, 13.09.2012, CZWARTEK I 25.09.2012, WTOREK GODZ.18.00
Wrzesień to miesiąc jeszcze trochę letni, ale już raczej jesienny. Pełny jest dorodnych śliwek i pomidorów skrywających promienie słońca. Sady opustoszały już z jabłek i gruszek, a lasy pachną grzybami. Zatrzymamy jeszcze ten smak w sałatce ze świeżego szpinaku i ze świeżymi malinami oraz w toskańskiej sałatce panzanella. Zrobimy nietypowy krem z pieczonych pomidorów i swojski makaron z kurkami. Zasmażymy kurczaka w świeżych śliwkach, a na deser przygotujemy brzoskwinie nadziewane migdałami.
PROWADZĄCE: Maja Śnioch i Ola Kopczyńska, POZYTYWKA – miłośniczki gotowania, autorki popularnej już serii warsztatów kulinarnych dla zabieganych dorosłych, www.pozytywka-poznan.pl
ILOŚĆ UCZESTNIKÓW: 10-16 osób CZAS TRWANIA: 3-4 godziny CENA:120 zł
TAPAS&WINO, 21.09.2012, PIĄTEK, GODZ. 18.00
Warsztat wiedzy o winie połączony ze śródziemnomorskimi przekąskami: hiszpańskimi TAPAS, włoskimi ANTIPASTO i greckimi MEZZE. Nauczymy się wąchać, oglądac i smakować wina z różnych części Europy, a wtrakcie degustacji będziemy przegryzać własnoręcznie wykonanymi daniami, dobrze znanymi z “Winiarni pod Czarnym Kotem”. Dla miłośników wina oraz tradycyjnych winnych przekąsek.
PROWADZĄCY: DOROTA I MARCIN KUBIAKOWIE, WŁAŚCICIELE KULTOWEJ WINIARNII “POD CZARNYM KOTEM”, ZNAWCY WINA I SMAKOSZE (www.facebook.com/poznanpodczarnymkotem)
ILOŚĆ UCZESTNIKÓW: 10-16 osób CZAS TRWANIA: 3-4 godziny CENA:120 zł
CZAS NA …SZARLOTKĘ, 26.09.2012, środa, godz.18.00
Soczyste jabłka sa wszechstronne…Upieczemy szarlotke na kruchym cieście oraz francuską wersję z grzankami, a także normandzką tartę. Będzie deser o tajemniczej nazwie “Ptasie Gniazdo” oraz mus z bitą śmietaną i pomarańczowym likierem.
PROWADZENIE: Marta Piotrowska – entuzjastka pieczenia domowych słodkości, szefowa Republiki Róż i Cacao Republiki (www.republikaroz.pl/cacaorepublika)
ILOŚĆ UCZASTNIKÓW: 10-14 osób, CZAS TRWANIA: 3 godziny, CENA: 120 zł
KUCHNIA DLA WNIKLIWYCH
GRILL WEGETARIAŃSKI, 20.09.2012, CZWARTEK, GODZ. 18.00
Dla znudzonych monotonią kulinarnych propozycji na grillowaniu u sąsiadów. Nauczymy Was jakie warzywa, ryby i sery nadaja się na grilla i w jaki sposób je przyrządzać. Bedziemy robić specjalności rodem z Marsylii, która słynie z mieszaniny kultur greckiej, włoskiej i francuskiej. Będą więc bakłażany, cukinie, papryki, pomidory, grillowane sery (m.in halumi), tygrysie krewetki i dorada. do tego sosy, m.in. vierge i gribiche.
PROWADZENIE: Szymon Sławiński – kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux
ILOŚĆ UCZESTNIKÓW: 10-16 osób CZAS TRWANIA: 4-5 h CENA: 180 ZŁ POWAKACYJNA CENA PROMOCYJNA 160 ZŁ
LA PASTA PERFETTA, 15.09.2012, SOBOTA, GODZ.10.00
Warsztat poświęcony podstawom kuchni włoskiej i daniom mącznym. Będziemy samodzielnie robić różne rodzaje makaronów jako podstawę wszystkich Pasta Italiana. Przygotujemy nadziewane Canneloni i Ravioli. Skupimy się nawet na “ziarenku” ryżu Arborio, będącego podstawą każdego doskonałego Risotto. Będziemy wnikliwi, bo smak tkwi w szczegółach.
PROWADZENIE: Szymon Sławiński – kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux
ILOŚĆ UCZESTNIKÓW: 10-16 osób CZAS TRWANIA: 4-5 h CENA:180 ZŁ POWAKACYJNA CENA PROMOCYJNA 160 ZŁ
CHLEBY NA ZAKWASIE, 28.09.2012, PIĄTEK, CZĘŚĆ PIERWSZA, GODZ.18.00 – 18.45, CZĘŚĆ DRUGA, 29.09.2012, SOBOTA, GODZ.10.00 – 14.00
Kompleksowy warsztat w 2 częściach z pieczenia chlebów na naturalnym zakwasie. Podczas pierwszej, krótkiej części przygotujemy zakws na następny dzień. Na drugiej części warsztatu będziemy już tylko rozsiewać zapachy świeżo wypiekanego pieczywa.
PROWADZENIE: Jacek Bany – miłośnik i znawca prawdziwego, naturalnego wypiekania pieczywa, www.toniepiekarnia.pl
ILOŚĆ UCZESTNIKÓW: 10 – 14 osób CZAS TRWANIA: 3-4 godziny CENA:150 zł