Od czego rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem? Warto na początek pomyśleć o posprzątaniu tego, co niepotrzebnie nagromadziło się latami w organizmie. Każdego dnia jesteśmy atakowani przez zanieczyszczenia powietrza, promieniowanie, pestycydy, konserwanty, dodatki do żywności. Istnieje wiele sposobów na naturalne oczyszczenie organizmu, a liczne produkty wspierające detoks dała nam sama natura.
W ciągu roku wraz z wodą, żywnością oraz powietrzem organizm przyswaja od 4 do 7 kilogramów wszelkiego rodzaju toksyn, takich jak dioksyny, pestycydy, herbicydy, pyły, aflatoksyny i metale ciężkie, które gromadzą się w organizmie. Pokaźna ilość niebezpiecznych substancji negatywnie wpływa nie tylko na kondycję psychofizyczną, ale także na stan skóry, włosów, paznokci czy uzębienia.
Przeprowadzeniu oczyszczenia organizmu służą cieszące się coraz większą popularnością diety określane mianem oczyszczających. W trakcie takich kuracji z organizmu w naturalny sposób usuwane są toksyny, złogi, obumarłe lub chore komórki, zgromadzone zapasy tłuszczu. Dzięki temu organizm pozbywa się wszystkiego, co jest zbędne, zatruwa go, obciąża układy wewnętrzne i niejednokrotnie prowadzi do chorób.
Dieta oczyszczająca, czyli jaka?
Dieta oczyszczająca to nic innego, jak post, który był znany i praktykowany we wszystkich cywilizacjach, ponieważ dawał szansą na naturalne posprzątanie i wydalenie zgromadzonych zanieczyszczeń.
W Polsce w ostatnich latach wzrasta zainteresowanie naturalnymi metodami oczyszczania organizmu. Dużą popularnością cieszy się dieta określana jako warzywno-owocowa. Ta głodówka lecznicza oparta jest na spożywaniu wyłącznie wybranych warzyw i owoców. Główną jej cechą jest niedostateczne odżywianie zewnętrzne (600-800 kalorii dziennie), co uruchamia odżywianie wewnętrzne, polegające na tym, że organizm zaczyna korzystać z własnych zapasów. W pierwszej kolejności trawi on nadmiar tkanki tłuszczowej oraz chore, zniszczone i zmutowane tkanki. W ten sposób sam się leczy.
Co zrobić zimą, gdy trudno o świeże warzywa i owoce?
Z pomocą przychodzą inne rodzaje diet oczyszczających, np. post orkiszowy wg zaleceń św. Hildegardy z Bingen. Dlaczego zima to idealny czas na tego typu kurację? Jej podstawą jest ugotowane ziarno orkiszu – starej odmiany pszenicy, uprawianej w średniowieczu, które zawiera składniki wspomagające, m.in. pracę serca, układu pokarmowego i odpornościowego.
To jednocześnie dieta lecznicza, oczyszczająca i dla urody. Dieta orkiszowa jest przeznaczona dla osób, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Orkisz obfituje bowiem w błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Na dietę orkiszową mogą przejść także osoby z osłabionym układem odpornościowym, ponieważ w ziarnach orkiszu znajduje się rodanid, naturalny antybiotyk występujący także w ślinie, mleku kobiecym oraz krwi, który zapewnia zdrowie, siłę i sprawność fizyczną.
Zimą, gdy brakuje świeżych warzyw, można zastosować także monodiety, takie jak jaglany detoks, czy monodietę ryżową.
Dieta dokładnie dopasowana
Wybór optymalnej diety oczyszczającej jest uzależniony od wielu czynników, w tym między innymi od:
• wieku – oprócz dzieci i młodzieży nie jest polecana także osobom w podeszłym wielu oraz oczywiście kobietom ciężarnym i kobietom karmiącym piersią,
• pór roku – należy uważać zwłaszcza zimą,
• kondycji zdrowotnej – przed podjęciem decyzji o przejściu na dietę oczyszczającą, warto zasięgnąć opinii lekarskiej i wykonać podstawowe badania.
Uwaga!!!
Ponieważ tego typu dietom oczyszczającym mogą się poddać tylko osoby zdrowe, zanim zdecydujesz się na jedną z przedstawionych kuracji, warto zrobić podstawowe analizy krwi i moczu oraz skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniem są, m.in. poważne schorzenia układu krążenia, pokarmowego i moczowego. Oczyszczania nie zaleca się też kobietom w ciąży i karmiącym piersią.