Szukasz pomysłu na wykorzystanie resztek z gotowania, bo nie lubisz marnować jedzenia? A może jesteś głodny, ale nie chce ci się ruszać do sklepu? Istnieje kilka potraw, które przychodzą z pomocą w takich właśnie sytuacjach.
Jeżeli nie lubisz marnować jedzenia, a półki w twojej lodówce uginają się od niewykorzystanych produktów, powinnaś zaprzyjaźnić się z daniami, które pozwalają w łatwy i szybki sposób je wykorzystać. Absolutną królową dań z niewykorzystanych produktów jest zapiekanka. Niezależnie od posiadanego asortymentu produktów, zawsze postępujemy tak samo. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa, resztki kiełbas, wędlin, serów, makaron, resztki mięsa z obiadu. Produkty mieszamy, posypujemy startym żółtym serem i jajkiem wymieszanym ze śmietaną i przyprawami, np. oregano. Oryginalna zapiekanka gotowa!
Innym, nie mniej smacznym sposobem na wykorzystanie produktów z lodówki, jest frittata. Frittata to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech, które warto na stałe wprowadzić do swojej kuchni. W podstawowej wersji to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem. Składniki frittaty zależą tylko i wyłącznie od twojej wyobraźni. Ważne jest, że z frittatą doskonale komponują się wyraziste smaki, takie jak gorgonzola, oliwki, suszone pomidory, ser kozi oraz zioła.
W gronie dań wykorzystujących pozostałości z lodówki, musi znaleźć się tortilla. To płaski, okrągły placek o średnicy od 6 do 30 cm, oryginalnie robiony z masy lub mąki kukurydzianej. W Meksyku jest on stosowany nie tylko jako baza dla różnych dań, ale również jako pieczywo. W roli nadzienia do tortilli najlepiej sprawdzają się pieczone lub smażone kawałki kurczaka lub indyka, ale jeśli mamy do dyspozycji kotlet schabowy – też można pokroić go na małe kawałki i zawinąć w tortillę. Obok mięsa w idealnej tortilli powinny znaleźć się sałata, pomidor, cebula i trochę sosu – najprościej zmieszać ketchup z majonezem. Taka tortilla jest równie smaczna na zimno, jak na gorąco.
Bardzo smacznym i prostym sposobem na wykorzystanie resztek jedzenia jest przygotowanie domowej pizzy. Można na niej ułożyć wędlinę, kiełbasę, paprykę, pomidora i resztki serów.
Prawdziwą klasyką wykorzystania niezjedzonego mięsa czy warzywnych kotletów jest przygotowanie domowego sosu pomidorowego z makaronem. Do zrobienia idealnego sosu można wykorzystać też kawałki warzyw, które najlepiej przesmażyć na oliwie z czosnkiem, a następnie zmiksować z mięsem czy innymi kotletami. Resztki serów – np. camembert czy brie świetnie nadają się do posypania dania już na talerzu. Taki sos jest również doskonałym sposobem na przemycanie zdrowych produktów małym niejadkom.
Inne pomysły na wykorzystanie produktów z lodówki:
• gotowane ziemniaki – można z nich zrobić kopytka, kluski śląskie albo gniocci
• warzywa z rosołu – powstanie z nich smaczna sałatka warzywna, pasta do chleba, jako dodatek do pasztetu, kotletów warzywnych lub farszu do krokietów;
• białka – bezy, kokosanki, tort Pavlova lub biszkopt;
• żółtka – ciasto kruche, jajecznica
• chleb – grzanki do zupy, tosty z chleba maczanego w jajku
• obierki z jabłek – jabłkowe chipsy na słodko
Jabłkowe czipsy na słodko
Składniki: skórki z jabłek (najlepiej ekologicznych), roztopione masło, ksylitol, cynamon
Przygotowanie:
Obierz jabłka, tak aby zostało na nich trochę samego owocu. Skórki posmaruj równomiernie roztopionym masłem (najłatwiej w misce mieszając rękami). Do tego trzeba dosypać taką ilość cukru i cynamonu, by skórki były nimi równomiernie pokryte. Tak przygotowane chipsy układaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku do momentu, aż zaczną brązowieć na brzegach. Po wyłożeniu ich na talerzu, można je jeszcze raz oprószyć słodem i cynamonem.