Czereśnie lub inne owoce pestkowe np. nektarynki czy brzoskwinie są idealnym składnikiem tej letniej sałatki, tak uwielbianej przez dzieci. I NIE jest ona deserem! Wytrawna sałatka z czereśni z orzechami doskonale pasuje do obiadowego dania, zdrowego humusu czy grillowanych potraw.
To danie jest typową libańską sałatką, których pełno w kuchni tego regionu. Tzw. mezze czyli przekąski są popularne ale w postaci humusu czy sałatki tabule. Taka odsłona na pewno zaskoczy was i wasze pociechy, które na widok kolorów i świeżych owoców przełkną nawet tą zieloną pietruszkę 😉
Składniki:
- 1/2 kg czereśni
- pół garści orzechów np. włoskich
- garść posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- sok z ćwiartki cytryny
- opcjonalnie 2 łyżki melasy z granatu
- duża szczypta soli
Wykonanie:
…chyba nie trzeba za dużo tłumaczyć – wymieszaj wszystko razem 🙂
Aws jest chefem kuchni i totalnym samoukiem kulinarnych uniesień, choć jego historia nie była usłana różami zdołał wyjść na prostą w podboju podniebień :). Specjalizuje się w kuchni Bliskiego Wschodu, dalekowschodnich smaków ale również europejskiego talerza. Falafel i humus na Slow Market – z przepisu Mamy – został gorąco przyjęty przez amatorów tego dania i po ciuchu wszedł na warszawską czołówkę. #falafeling
Zaczął swoją przygodę z gotowaniem tuż po przyjeździe do Polski 7 lat temu.
[dropcap style=”round”]Polecamy[/dropcap]
http://chefwszystkichchefow.blog.pl/
https://www.facebook.com/CHEFwszystkichCHEFow?fref=ts
Aws jest jednym z wystawców Slow Marketu – slow foodowego targu kulinarnego. Możesz poznać go osobiście w dwóch lokalizacjach: na Chmielnej (podwórze Domu Towarowego Braci Jabłkowskich, Chmielna 21) od środy do piątku od 12:00 do 20:00 oraz nad Wisłą (przy pomniku Syrenki, przy klubie Plac Zabaw) w weekendy od 11:00 do 19:00.
Więcej – https://www.facebook.com/slowmarketpl