Jaglane gofry z dodatkiem szpinaku i siemienia lnianego to witaminowy strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem sezonowych warzyw tworzą niezwykłe danie, które może pozytywnie uzależnić.
Jak je zrobić?
Ciasto (porcja dla 2 osób):
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki wody
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
• garść szpinaku baby
• 1 łyżka nasion siemienia lnianego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
Dodatki:
• 2 jajka
• szparagi
• pomidory
• ewentualnie inne ulubione warzywa
• świeża bazylia i koper
• kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
• 2 łyżki octu
• 1/2 łyżeczki soli
• dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Wykonanie:
1. Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
2. Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
3. Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
4. Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
5. Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
6. Czas na dodatki. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok. 2 minuty.
7. Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach.
8. Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
9. Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko). Dodaj ulubione warzywa i ciesz się smakiem doskonałych, wytrawnych, gofrów. Pamiętaj, że najlepiej smakują w towarzystwie. #Włącz gościnność!
Technologiczny niezbędnik
Z nową gofrownicą MGO-31M każdy będzie mógł włączyć gościnność w swoim domu. Technologia PIRAMID SYSTEM pozwala w kilka chwil przygotować 4 porcje trójkątnych smakołyków, a płyta ze stali nierdzewnej pokryta nieprzywierającą powłoką, dba o to, aby wypieki z łatwością odchodziły od formy. Precyzyjny system dozowania i rozprowadzania masy sprawia, że spływa ona po stożkowych płytach i nie wylewa się podczas pieczenia. Dzięki przemyślanym rozwiązaniom nie marnuje się nawet najmniejsza ilość ciasta, które dozowane jest z dużą dokładnością. Co więcej, urządzenie, wyposażono w lampkę kontrolną stanu pracy oraz termostat, który w rzeczywistym czasie reguluje temperaturę. Przygotowywanie gofrów w takim wydaniu może być interesującą atrakcją dla najmłodszych i świetnie sprawdzi się podczas kuchennych posiedzeń z przyjaciółmi.
Gofrownica MGO-31M pozwala cieszyć się niezwykłymi chwilami w gronie najbliższych. Niezależnie od okazji, pyszne gofry, będą idealnie pasować do domowej atmosfery. Nadszedł czas apetycznych spotkań i włączania gościnności.
Smacznego!