W weekend 24-26 września 2010 roku w Gdyni odbędzie się XVII Jarmark "Dary Ziemi" Jest to niewątpliwa okazja dla tych którzy z upodobaniem pragną spędzić ostatnie dni września na "łonie natury" w pełnym słońca i urody zakątku Gdyni.
Program
Na trzech przylegających do siebie polanach zostaną zlokalizowane stoiska wystawców oraz pozostałe elementy programu imprezy. Kontynuujemy rozpoczęty w 2001 nowy cykl prezentacji kultury i tradycji krajów Unii Europejskiej, w którym sukcesywnie prezentujemy „od kuchni” dary ziemi, tradycje muzyczne, artystyczne i kulinarne kolejnych krajów – członków unii. W tym roku wybraliśmy Wielką Brytanię oraz wyjątkowo, bliską wielu Polakom Gruzję, z uwagi na jej starą i oryginalną kulturę oraz nasz wzajemny sentyment.
"Polana Eko"na której pojawią się stoiska z produktami wytwarzanymi przez gospodarstwa ekologiczne z całego kraju:
* miody i produkty pszczele oraz miody pitne z Warmii i Mazur, Kurpii, Białowieży, Podlasia, Małopolski , Zachodnio Pomorskiego oraz Wielkopolski
* kompozycje z suchych kwiatów, ziół oraz warzyw i owoców
* autorskie wyroby garncarskie, ceramiczne, drewniane do domu i ogrodu
* meble do ogrodu, na taras lub działkę
* biżuteria z bursztynu i naturalnych kamieni
"Polana Biesiadna" na której pojawią się stoiska z produktami spożywczymi, stoiska gastronomiczne, estrada, ognisko, miejsca do konsumpcji i odpoczynku oraz przeprowadzenia zabaw i gier ogrodowych dla całych rodzin w stylu starej Anglii. Oferta gastronomiczna będzie jak zawsze bardzo różnorodna i dla każdego podniebienia. W tym roku także nieliczne potrawy z kuchni brytyjskiej.
Szczególną uwagę zwracamy na gruzińską kuchnię , produkty spożywcze oraz duży wybór win przygotowane przez gości imprezy: mały ale uznany w Warszawie bar „Tbilisi” prowadzony przez rodowitych gruzinów, firmę „Tamada” oraz producenta słynnych win gruzińskich Marani. Gruzińskie wina słyną ze znakomitej jakości i wspaniałej tradycji. Wśród nich poczytne miejsce zajmują wina Marani, zdobywcy wielu nagród na międzynarodowych zawodach i wystawach win.
By wprowadzić uczestników imprezy w klimaty brytyjskie proponować będziemy codziennie o godz. 17.00 tradycyjnie „tee time” wzbogacony krótkimi opowieściami o tradycji picia herbaty w Anglii oraz dużym wyborem herbat. Anglicy są przekonani, że filiżanka dobrej herbaty łagodzi wszelkie dolegliwości . Do popołudniowej herbatki koniecznie ciastko, najlepiej szarlotka i konfitury. By dalej wprowadzić się z klimat pikniku w stylu brytyjskim – proponujemy całym rodzinom naukę a potem turnieje gry w krokieta i golfa ( w sobotę i niedzielę).
Ponadto przygotujemy także stoisko handlowe ze stylowymi kapeluszami słomkowymi dla pań i panów, wiklinowymi koszami piknikowymi oraz okazję do wypicia piwa w stylizowanym pubie „Dla powracających z Londynu”. Gospodynie wiejskie z Kaszub i Kociewia z tradycyjnymi własnymi wyrobami: chlebami, ciastami, nabiałem, smalcem i przetworami warzywno- owocowymi.
Zgodnie z nadrzędnym celem imprezy, jakim jest promowanie polskich tradycji kulinarnych, tradycyjnego rzemiosła i procesów produkcji w tym szczególnie małych gospodarstw ekologicznych, szczególnie miło nam będzie zarekomendować:
* przetwory owocowe z jagód, żurawiny i borówek, konfitury i powidła z wielu owoców wyrabiane ręcznie przez małe wytwórnie z Mazowsza, Kaszub i Podkarpacia
* grzyby suszone, marynowane i świeże
* nalewki z owoców, eliksiry, syropy, lemoniady, soki, kwas chlebowy wytwarzane wg tradycyjnych przepisów
* duży wybór wędlin z małych masarni wytwarzanych w sposób tradycyjny ( na soli kuchennej, wywarach z ziół), długo dojrzewające wędliny z Kaszub, Podkarpacia , Wielkopolski czy z Mazur
* wybór serów i twarogów z małych , autorskich serowni z mleka krowiego, polskie i włoskie : scamorza, caciocavallo, mozzarella , podpuszczkowe z mleka owczego i koziego.
* warzywa , ziemniaki , czosnek, fasola, śliwki wędzone i polskie owoce z gospodarstw ekologicznych
* przetwory z jagody kamczackiej, aronii, mniszka lekarskiego – jako rarytasy
* bardzo dobra kawa, wybór herbat oraz win z całego świata
* wybór piw z bogatej i znakomitej oferty pomorskiego browaru „AMBER”
Wszystko dla prawdziwych smakoszy i znawców tradycji kulinarnych.
"Polana Ogrodowa" gdzie zostaną zaprezentowane firmy i szkółki ogrodnicze z ofertą na jesienne działania w ogrodzie: wybór krzewów i drzewek ozdobnych i owocowych, pięknych kwiatów rabatowych (np. wrzosy, chryzantemy itd.), cebul kwiatowych, kłączy, bylin na skalniaki a także galanterii ogrodowej.
Polana Biesiadna W programie artystycznym jak zawsze jesienne klimaty i dużo muzyki biesiadnej. W sobotę 26 września na scenie pojawi się zespól „Dio” z Tbilisi , który zaprezentuje bogaty program tradycyjnej muzyki, tańca i pieśni gruzińskich. W niedzielę 26 września oprawa muzyczna podporządkowana zostanie muzyce brytyjskiej. Znakomity zespól „Żuki” zaprezentuje największe przeboje brytyjskich grup muzycznych, głównie Beatlesów i wielu innych. Do tego trójmiejskie zespoły muzyczne w specjalnie brytyjskim repertuarze oraz popisy muzyczne uczniów Szkoły Muzycznej I stopnia w Gdyni. Dla dzieci przejażdżki na konikach i kucykach, dla dorosłych gry ogrodowe a dla wszystkich codziennie o godz. 18.00 losowanie „koszy obfitości”. W sobotę o godz. 13.00 ogłoszenie wyników konkursu ”Gdynia w kwiatach”
Polana Biesiadna Scenografia. Od 16 lat, tj. początku trwania imprezy przygotowywana jest oprawa scenograficzna, mająca na celu podkreślenie aktualnie ważnych i uzupełniających treści i aspektów prezentowanych w danej edycji . Prezentowane krajobrazy z różnych regionów Polski a od 2001 roku stylowe krajobrazy prowincji wybranych krajów europejskich – budziły zawsze zachwyt i uznanie wielu odwiedzających imprezę. Wykonywały je znakomite osoby i firmy rodem z Trójmiasta. W tym roku zaprezentujemy tradycyjny ogród angielski – jak zwykle wg projektu i realizacji Pani Ewy i Jarosława Znamińskich z firmy „Ogród”. W pobliżu ogrodu pojawi się tradycyjny pub z wyborem piw angielskich dla smakoszy oraz znakomitym żywym piwem browaru „Amber”.
więcej info: www.daryziemi.com