Zakażenia Bakteryjne
Płonica – Szkarlatyna
Nazywana jest inaczej szkarlatyną, która wywoływana jest przez niektóre typy paciorkowca. Zakażenie przenosi się drogą powietrzną, przy bliskim kontakcie z chorym na płonicę lub anginę (gdy chory posiada nabytą odporność antytoksyczną).
Początek choroby charakteryzuje się nagłym i szybki wzrostem temperatury do 40°C, wymiotami, bólem gardła. Rzadziej występują bóle brzucha, głowy i biegunka. Pojawia się charakterystyczna wysypka, złożona z drobnych punkcikowatych, żywoczerwonych plamek na podłożu lekko zaczerwienionej skóry. Wysypka jest najobfitsza na dolnych częściach brzucha, pośladkach i zgięciach stawowych. Twarz jest żywoczerwona i kontrastuje z bladością ust. W gardle widoczne są zaczerwienienia i obrzmienie migdałków. W płonicy przyrannej w okolicy wrót zakażenia występuje rozległy intensywny rumień oraz wysypka. Na języku jest nalot, który w 4 dniu choroby oczyszcza się i odsłania zaczerwienioną powierzchnię z powiększonymi brodawkami. Następuje łuszczenie się skóry.
Po zachorowaniu na płonice mogą wystąpić powikłania; nie ropne (odczyn zapalny stawowy, zapalenie węzłów chłonnych szyi) i ropne (zapalenie ucha środkowego, zatok przynosowych). Występuje również gorączka reumatyczna i kłębuszkowe zapalenie nerek. W przypadku płonicy stosuje się antybiotyk przez o najmniej 7 dni. Zapobieganie to wczesne rozpoznanie i szybkie wdrożenie leczenia oraz izolacja chorego.