Popcorn z mikrofalówki
Prażona kukurydza wzbudza sporo kontrowersji wśród dietetyków. Niektórzy ją chwalą jako produkt pełnoziarnisty, inni z kolei zarzucają wysoką zawartość soli i tłuszczu. Prawda jest taka, że umiar jest kluczem do sukcesu. Niewielka porcja popcornu co jakiś czas może stanowić świetną przekąskę, warto jednak zwrócić uwagę na jedną rzecz. Coraz bardziej popularny, szczególnie wśród dzieci i młodzieży, jest popcorn z mikrofalówki, który zawiera groźne dla zdrowia sól oraz utwardzone tłuszcze roślinne (kwasy tłuszczowe trans).
Zdrowsze zamienniki: popcorn domowy, przyrządzany w garnku z minimalnym dodatkiem oleju roślinnego i soli, niesolone orzechy i nasiona, np. migdały czy pestki dyni.
Chipsy i chrupki
Spośród wszystkich produktów zjadanych przez dzieci można uznać chipsy i słone chrupki za jedne z najmniej wartościowych. Drastyczna obróbka technologiczna i termiczna sprawia, że jedyna ich „wartość’’ to skrobia zatopiona w ogromnej ilości złej jakości tłuszczu. Efekt? Zwiększone ryzyko otyłości, nadciśnienia tętniczego, stłuszczenia wątroby i nowotworów przewodu pokarmowego.
Zdrowsze zamienniki: paluszki z sezamem, chrupki kukurydziane, orzechy i nasiona.
Batoniki i wafle nadziewane
O ile sama czekolada czy kruchy wafel mają pewne wartości odżywcze, to nadzienia w batonikach, rogalach czy cukierkach najczęściej składają się z cukru, utwardzonego tłuszczu roślinnego oraz długiej listy sztucznych dodatków. Krótko mówiąc, im mniej tego w diecie dziecka, tym korzystniej dla serca, zębów, trzustki i wątroby.
Zdrowsze zamienniki: budyń, galaretka lub kisiel z owocami, czekolada bez nadzienia, ciasto domowe.
Słodzone napoje
Główna rola napojów w diecie polega na dostarczeniu odpowiedniej ilości wody do organizmu. Niestety, podając dzieciom słodzone napoje gazowane, słodkie napoje i nektary owocowe czy nawet tzw. wody smakowe, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ich bardzo wysoka zawartość cukru powoduje gorsze wchłanianie wody do organizmu. Warto również zwrócić uwagę na to, że są to klasyczne przykłady pustych kalorii, czyli dużo energii przy praktycznie zerowej wartości odżywczej. Jedna szklanka słodkiego napoju może zawierać nawet osiem łyżeczek cukru, powodując próchnicę zębów, duże wahania poziomu cukru we krwi, większe ryzyko otyłości, a także nadpobudliwość i osłabienie koncentracji.
Zdrowsze zamienniki: woda z dodatkiem świeżych owoców lub odrobiny soku owocowego, świeżo wyciśnięty sok owocowo-warzywny, herbatki owocowe.
Warto pamiętać, że zjedzenie raz na jakiś czas produktu z „zakazanej listy” nie wpłynie znacząco na pogorszenie stanu zdrowia. Problem pojawia się wtedy, gdy zaczynają one gościć w jadłospisie dziecka codziennie.
Więcej – www.pracowniadietetyczna.pl.