Te apetyczne faszerowane papryczki najlepiej smakują na ciepło, bez dodatków. Razem z porcją ryżu albo z grzankami czosnkowymi doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Można je także zabrać do pracy lub szkoły , bo nawet na zimno będzie to smaczny i zdrowy lunch. Sprawdzony przepis, z wykorzystaniem twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, znajdziecie na blogu Szczypta Smaq.
Składniki:
Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut pieczenie 170 st. C
Porcje: 5
Składniki:
– 5 papryk
– 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
– 100 g puree z dyni
– 200 g mozzarelli z zalewy
– 50 g tartego parmezanu
– 3 jajka
– 1/2 szklanki posiekanych ziół (np. natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szałwia, męta itp.)
– sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku
1. Papryki umyj, odkrój czubki z ogonkami, usuń nasiona i białe części.
2. Aby przygotować puree z dyni przekrój dynie na pół, usuń gniazda nasienne, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz skórą do góry ok. 30 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu usuń skórę i zmiksuj blenderem.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki z twarożkiem Mój Ulubiony, dopraw do smaku, napełnij farszem papryki.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 90 minut.
Smacznego!
O PRODUKCIE „Mój Ulubiony”
Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Smakuje zarówno na słono jak i na słodko. Przeznaczony do wypieku serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.
1. Papryki umyj, odkrój czubki z ogonkami, usuń nasiona i białe części.
2. Aby przygotować puree z dyni przekrój dynie na pół, usuń gniazda nasienne, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz skórą do góry ok. 30 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu usuń skórę i zmiksuj blenderem.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki z twarożkiem Mój Ulubiony, dopraw do smaku, napełnij farszem papryki.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 90 minut.
Smacznego!
O PRODUKCIE „Mój Ulubiony”
Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Smakuje zarówno na słono jak i na słodko. Przeznaczony do wypieku serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.