Mleko to cenne źródło wapnia, białka oraz witaminy D. Odpowiednia ilość tych składników w codziennej diecie dzieci jest bardzo ważnym elementem zapewniającym prawidłowy rozwój kości i zębów.
Warto zatem zadbać, aby mleko i jego przetwory znalazły się w codziennym jadłospisie całej rodziny i były wykorzystywane do przyrządzania smacznych posiłków.
Nie wszystkie dzieci chętnie sięgają po mleko, ale można je zastąpić smakowitym jogurtem owocowym, który uwielbia większość maluchów.
A gdy dziecko nie toleruje laktozy, zazwyczaj może spożywać fermentowane przetwory mleczne, tradycyjne oraz z pro i prebiotykami.
Przekąski i dania mleczne możesz przygotowywać na wiele sposobów z dodatkiem ulubionych owoców, płatkami czy nawet z czekoladą.
Więcej informacji na stronie: www.dzieciakimleczaki.pl
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka