Przekąski, przegryzki, jedzenie na drogę. Już od najmłodszych lat możesz kształtować zdrowe nawyki żywieniowe twojego dziecka. Przygotowując plecak na wycieczkę twojego dziecka, pamiętaj, aby zapakować smaczne i zdrowe przekąski, które z chęcią zjedzą też inne dzieci. Bądź uważny. Sklepowe półki uginają się od produktów, których dzieci nigdy nie powinny jeść.
Batoniki, chipsy, lizaki, cukierki to produkty, które nie powinny znajdować się w dziecięcym menu. Są nie tylko bardzo niezdrowe ze względu na skład, ale też, kupowane przez rodziców, wpływają na kształtowanie złych nawyków żywieniowych u dzieci. Ciasta i ciasteczka, herbatniki, wafelki to popularne przekąski dla dzieci, których wybór oznacza niedostarczenie dziecku żadnych wartości odżywczych, ale szkodliwych dodatków, takich jak cukier i tłuszcze trans, oraz sztuczne słodziki, konserwanty, barwniki, aromaty. Kolorowe lizaki, cukierki, żelki, choć przyciągają uwagę maluchów obok cukru zawierają szkodliwe dla zdrowia sztuczne barwniki podejrzewane o wywoływanie nadpobudliwości u dzieci. Przygotowując przekąski dla dziecka, pamiętaj o umiarze. Człowiek, bez względu na wiek, żeby nabrać apetytu na posiłek, musi poczuć głód, to bardzo prosta zasada. Tymczasem większość rodziców i dziadków o tym zapomina. Nie ma co się dziwić, że dziecko, które niemal cały czas ma buzię pełną jedzenia, zdrowych owoców czy warzyw nie będzie miało ochoty jeść, nie można go też nazywać niejadkiem.
Zdrowa przekąska sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu energii oraz cukru we krwi. Najlepiej zrobić je samemu, a w sklepie wybierać wartościowe produkty dla dzieci.
W roli zdrowych przekąsek dla dzieci świetnie sprawdzają się:
• Świeże, owoce to najzdrowsze naturalne słodycze i najlepsza przekąska. Banan dostarczy mnóstwa potrzebnych kalorii i witamin. Doskonale zaspokaja głód, gdyż to najbardziej kaloryczny owoc. Na wycieczkę dobre też będą jabłka, winogrona, mandarynki – wcześniej odpowiednio przygotowane;
• Suszone owoce dostarczają sporą dawkę energii. Warto postawić na suszone jabłka, banany, daktyle, morele czy śliwki – najlepiej niekonserwowane siarką;
• Orzechy to bogactwo składników mineralnych i witamin. Stanowią dobre źródło białka, a zwłaszcza tłuszczu, który występuje w postaci korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają potrzebnych kalorii, a dodatkowym plusem jest to, że są lekkie i małe, zmieszczą się do nawet do kieszeni;
• Alternatywą dla niezdrowych, pełnych nasyconych tłuszczów i cukru batonów są batoniki zbożowe. Słodzone zdrowymi słodami, zawierają składniki odżywcze oraz błonnik. Dzięki temu oprócz energii, dostarczą organizmowi także wartościowych elementów. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy bogatą ofertę zdrowych batonów typu RAW. To zdrowa i pyszna przekąska. Naturalnie słodkie i bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminy są dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy;
• Chrupki kukurydziane, wafle ryżowe posmarowane daktylową nutellą lub domowym masłem orzechowym będą bardziej atrakcyjne i dostarczą więcej energii;
• Z tradycyjnych słodyczy wybierz sezamki i gorzką czekoladę. Obok energii dostarczą one również nieco wartościowych substancji.