Jaki sok jest zdrowy? Tylko ten świeżo wyciśnięty jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Największe korzyści zdrowotne osiągniemy wyciskając sok w domu, razem z dziećmi, co dla nich może być przy okazji wspaniałą zabawą. Korzystając z dostępnych na rynku urządzeń mamy pewność, że pijemy sok najwyższej jakości. Warto poznać tajemnice przygotowywania i picia soków, aby w pełni wykorzystać ich bogactwo.
Sok sokowi nierówny
Gotowe soki często tylko z nazwy przypominają prawdziwy sok. Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia zostają poddane pasteryzacji (z wyjątkiem tych z napisem jednodniowe) co pozbawia sok większości jego odżywczych wartości. Wiele produktów podszywających się pod soki poddano obróbce chemicznej, dodano konserwanty i cukier, który zakwasza organizm i staje się źródłem fermentacji w jelitach. Straciły one swoje walory i zdecydowanie nie warto ich kupować. W jaki sposób dostarczyć organizmowi całego bogactwa witamin i mikroelementów zawartych w sokach? Najlepiej robić je samemu w domu. Szczególnie teraz jesienią gdy składniki na sok są tanie i jest ich w sklepach bardzo dużo.
Juicing
Miłośników zdrowej żywności w Stanach Zjednoczonych już od dwudziestu lat ogarnia prawdziwe sokowe szaleństwo znane jako „juicing”(nazwa ta pochodzi od słowa „juice”, czyli sok). Owa zdrowa moda polega na samodzielnym robieniu świeżych soków z surowych owoców i warzyw oraz ich codziennym spożywaniu, nawet po kilka razy dziennie, w celu uzyskania konkretnego efektu zdrowotnego. Praktyka ta zyskuje również w Polsce coraz większe grono miłośników.
Dlaczego warto pić soki domowej roboty?
Dr Norman W. Walker – ojciec sokoterapii powiedział: „…nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi, dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi”.
Regularne picie soków owocowych i warzywnych dokonuje w organizmie prawdziwych cudów. Oto jakie mamy korzyści sporządzając je samemu w domu:
- Odżywianie – soki wyciskane na świeżo to efektywny i szybki transport dla witamin, minerałów i żywych enzymów w tak krótkim czasie. W ciągu 15 minut już znajdują się w krwiobiegu, po 30 minutach od spożycia soku jest on w 100 % przyswojony . Na 1 litr soku wyciskanego w wyciskarce potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca. Nie jest łatwo zjeść 1,5 kg marchewek lub jabłek;
- Oczyszczanie – świeżo wyciskane soki są świetne dla oczyszczenia organizmu. Regularnie pite wypłukują stare, martwe komórki, sprzyjają rozpuszczaniu się nagromadzonych soli, przez co są ważnym środkiem w profilaktyce nowotworowej;
- Różnorodność – świeżo wyciskane soki pozwolą na dostarczanie do organizmu większej różnorodności warzyw, ziół, traw, kiełków czy owoców. Z reguły jadamy te same warzywa, robimy te same ulubione sałatki lub zupy. W sokach można przemycić takie składniki, za których smakiem nie przepadamy. Dodane w niewielkich ilościach do soku nie są wyczuwalne;
- Odkwaszenie organizmu – im bardziej pożywienie różni się od naturalnego, tym większe szanse na zachwianie równowagi organizmu i wystąpienia zakwaszenia organizmu. Dotyczy to osób żywiących się tradycyjnie (pieczywo, nabiał, mięso, cukier), palących, prowadzących siedzący tryb życia, biorących leki lub żyjących w stresie. Stąd już bliska droga do wszelkich chorób cywilizacyjnych. Świeżo wyciskane soki zmniejszają zakwaszenie organizmu;
- Odporność – świeżo wyciskane soki niewiarygodnie wzmacniają system immunologiczny. Dobrze do soków warzywno-owocowych dodawać kiełków lub młodych traw. To prawdziwa bomba odżywcza. Regularne dostarczanie do organizmu witamin, minerałów i żywych enzymów w łatwo przyswajalnej postaci podniesie odporność organizmu na przeziębienia, grypy, katary, kaszle, ataki opryszczki wargowej, zapalenia spojówek, zatok. Znikną krwawienie dziąseł przy myciu zębów;
- Oszczędność – podstawowe składniki (marchewka, jabłka, buraki) – są tanie przez cały rok. Dodatkowe składniki jakie możemy wrzucać do wyciskanego soku są nieco droższe i podlegają sezonowym zmianom cen, ale dodajemy je do soków w niewielkiej ilości (np. cytryna, imbir, zielenina). Do tego trzeba doliczyć oszczędności na sztucznych witaminach i suplementach diety, tabletkach na przeziębienie i bóle głowy, maściach na opryszczkę, kroplach na katar – oszczędności są spore;
- Czas z dzieckiem-do robienia soków można zaangażować już dwuletnie dzieci. Maluchy z chęcią wrzucają pokrojone owoce i warzywa do wyciskarki, bacznie obserwując jak z drugiej strony wyciska się sok. Ze starszymi można przy okazji porozmawiać o tym dlaczego robimy sok w domu i jakie przyniesie to wszystkim korzyści.
Jak pić soki?
Michał Tombak autorytet i specjalista od leczenia naturalnego, również sokoterapii uważa, że można spożywać soki na trzy sposoby:
- profilaktycznie – codziennie do 0,5 litra;
- odciążająco – do 2-3 litrów soków codziennie przez 1-3 dni;
- leczniczo – od 0,5 do 1 litra codziennie przez 2 tygodnie;
Soki świeżo wyciskane wchodzą w skład wielu naturalnych terapii leczniczych min. terapia dr Gersona, dr Budwig, dr Dąbrowskiej, dr Ornisha, Mitsuo Koda. Lekarze ci doszli do wniosku, że to nie brak farmaceutyków w organizmie wywołuje degenerację komórek, a powrót do zdrowia nie nastąpi w wyniku podawania organizmowi chemikaliów. Zalecają więc picie świeżo wyciskanych soków w celach leczniczych.
Od czego zacząć?
Wyciskanie soków owocowych i warzywnych w warunkach domowych zmusza do zaopatrzenia się w odpowiednie urządzenie. Wybór najlepszego sprzętu nie jest wcale łatwy. Do wyciskania soku w warunkach domowych służą sokowirówki i nowsze wyciskarki do soków. Chociaż zadanie mają to samo, jednak sam proces wyciskania i uzyskiwany efekt jest bardzo różny.
W wielu polskich domach znajdują się sokowirówki. Jest to rozwiązanie starszego typu, urządzenia te są dosyć tanie i łatwo dostępne. W sokowirówce ostrza wirujące razem z sitem dokładnie ścierają kawałki owoców, tak żeby uzyskać jednolitą masę. Następnie miąższ ten, dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany jest przez mikrootwory.
Sokowirówki nieefektywnie wydobywają substancje z wnętrza komórek roślinnych, ponieważ tną surowiec bardzo szybko ostrymi ostrzami. Pojawia się przy tym tlen i wysoka temperatura przez co giną cenne enzymy i witaminy. Uzyskany sok ulega szybkiemu utlenianiu, a zawarte w nim substancje odżywcze giną, dlatego też nie nadaje się do przechowywania i wymaga spożycia zaraz po wyciśnięciu.
Sokowirówka jest rozwiązaniem tańszym, ale mniej efektywnym od wyciskarki, dlatego warto odkładać fundusze na nowocześniejsze urządzenie, czyli wolnoobrotową wyciskarkę.
Wyciskarki do soków miażdżą surowiec z dużą siłą mocnym ślimakiem, a następnie powoli przecierają pulpę przez sito. Uzyskany w ten sposób sok ma wszystkie witaminy, enzymy i składniki odżywcze. Taki sok posiada niewielką warstwę piany co wskazuje na minimalne napowietrzenie. Dzięki temu jego okres przydatności do spożycia jest dłuższy niż w przypadku soku wyciśniętego przez sokowirówkę i wynosi do 24 godzin przechowywania w lodówce.
Ważne jednak, by, decydując się na wyciskarkę, wybrać model prosty, szybki w instalacji i łatwy do czyszczenia. Na potrzeby jednej lub dwóch osób w zupełności wystarczy wyciskarka ręczna.
Zasady przygotowywania i picia świeżych soków owocowych i warzywnych
- najlepiej używać świeżych owoców i warzyw. Przechowywanie powoduje wysychanie zawartych w nich soków i utratę składników odżywczych;
- im wolniej wyciskasz tym lepsze efekty uzyskasz;
- świeży sok nigdy nie będzie miał takiej samej konsystencji i smaku co soki kupowane. Będzie gęstszy, bardziej esencjonalny i znacznie zdrowszy;
- najlepiej pić soki świeżo wyciśnięte, składniki odżywcze są przechowywane w soku przez 4 godziny dla soku owocowego i 10 godzin dla soku warzywnego;
- świeżo wyciśnięty sok najlepiej pić 20 minut przed jedzeniem od ½ do 1 szklanki, małymi łykami- enzymy potrzebne do przetwarzania soków są wytwarzane w jamie ustnej;
- z przygotowanych soków zdejmujemy nadmiar wytworzonej piany;
- suchy miąższ, będący „odpadami” po wyciskaniu soków można użyć np. jako składnik zup