Zupa z buraczków szczególnie w zimie wybornie rozgrzewa i dodaje energii. Wzbogacona w kaszą jaglaną dodatkowo ma działanie lecznicze. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Zawiera dużo białka i węglowodanów. Pod względem wartości odżywczej znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej.
Składniki:
5 małych buraczków
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
pietruszka
pół selera
szklanka przepłukanej wodą kaszy jaglanej
oliwa lub olej np. ryżowy
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, macierzanka, majeranek, ew. lubczyk
Cebulę poddusić na oliwie lub oleju. Pozostałe warzywa włożyć do garnka zalać wodą, dodać cebulę. Po 20 minutach dodać kaszę jaglaną i ziemniaki, gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć marchewkę, pietruszkę i selera (można je pokroić w kostkę). Buraki pokroić w kostkę i dodać do zupy.