Zupa dyniowa z serem twarogowym i pomidorami według Karola Okrasy.
Składniki:
• 500 g dyni obranej, bez pestek
• 1,5 l wody
• 1 łyżka miodu
• 1 ząbek czosnku
• 2 skrzydełka z kurczaka
• 4 pomidory obrane ze skóry
• 100 ml śmietanki słodkiej 30%
• 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
• 100 g sera twarogowego
• 1 łyżka sosu ostrygowego
• 100 ml mleczka kokosowego
• pieprz
Dynię drobno kroimy, po czym karmelizujemy w naczyniu razem z miodem. Dodajemy ząbek czosnku i pokrojone pomidory. Zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut ze skrzydełkami kurczaka. Wyjmujemy skrzydełka i obieramy je z mięsa. Miksujemy pozostałą część i doprawiamy kolendrą, mleczkiem kokosowym i śmietanką. Dodajemy sos ostrygowy i zagotowujemy. Podajemy z pokruszonym serem twarogowym oraz kawałkami kurczaka.