Kapuśniak z sosem sojowym i chili
• 1 kg kapusty kiszonej
• 300 g wędzonych żeberek
• 1 średnia cebula
• 2 średnie marchewki
• 1 papryczka chili
• 2-3 ziemniaki
• 2-3 łyżki masła, 1-2 łyżki miodu
• kminek, kmin rzymski
• sos sojowy Kikkoman, olej sezamowy
• 1 lub 1,5 litra bulionu
• czarny pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuść masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj szczyptę kminku i kminu rzymskiego. Smaż, mieszając co jakiś czas. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smaż kilka minut na niewielkim ogniu. Wlej bulion, 1-2 łyżki sosu sojowego i miód. Wrzuć wędzone żeberka oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso odda swój aromat. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, pokrój na drobne kawałki i dodaj do zupy. Wrzuć pokrojoną papryczkę chili. Gotuj jeszcze kilkanaście minut. Dopraw pieprzem i sosem sojowym. Przed podaniem dodaj kilka kropli oleju sezamowego.
Filet z gęsi na purée
z pieczonych jabłek i czosnku z konfiturą z czerwonej cebuli
• 1 filet gęsi ze skórą
• 3 duże winne jabłka
• 1 średnia główka czosnku
• 1 mała cebula cukrowa i 1 czerwona
• kilka gałązek świeżego rozmarynu
• pół pęczka świeżego majeranku, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filet gęsi opłucz i osusz. Natnij co 2 mm od strony skóry, starając się nie przeciąć mięsa. Oprósz solą, czarnym pieprzem i obłóż dużą ilością gałązek świeżego majeranku. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Dwa jabłka, główkę czosnku i czerwoną cebulę upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jabłka i cebula powinny dobrze zmięknąć, a czosnek – zbrązowieć. Z pieczonych jabłek wydrąż miąższ. Dodaj ząbki czosnku. Rozetrzyj na gładkie purée z łyżką gęsiego tłuszczu, który powstanie podczas smażenia piersi. Dopraw delikatnie solą. Pozostałe jabłko podziel na ósemki. Część skarmelizuj na klarowanym maśle z odrobiną cukru trzcinowego, część pokrój na zapałkę i pozostaw surowe. Cebulkę cukrową pokrój w talarki i rozdziel na pojedyncze krążki. Przyprawiony filet z gęsi ułóż na zimnej patelni od strony skóry. W trakcie smażenia dorzuć na patelnię kilka gałązek świeżego majeranku i rozmarynu. Nadadzą mięsu dodatkowy aromat. Gęś obsmażaj z obu stron na złoty kolor, a potem włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i trzymaj w cieple jeszcze ok. 10 min. Po wyjęciu pokrój mięso w cienkie plasterki (powinno pozostać lekko różowe w środku). Ułóż mięso na purée z pieczonych jabłek i czosnku. Na wierzchu połóż porcję konfitury z czerwonej cebuli, smażone jabłka, płatki pieczonej cebuli, a także świeże jabłka pokrojone na zapałkę i krążki surowej cebuli. Posyp drobnymi listkami świeżego majeranku.
Konfitura z czerwonej cebuli
• 4 średnie czerwone cebule
• 100 ml czerwonego wina
• 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
• 2-3 łyżki dobrego octu balsamicznego
• 3 łyżki oleju, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule pokrój w piórka. Duś na rozgrzanym oleju kilkanaście minut. Dodaj miód/cukier. Podlej octem balsamicznym i winem. Duś, odparuj, aż konfitura zgęstnieje i stanie się szklista. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.