Świeże tofu to nieoceniony składnik kuchni, nie tylko wegetariańskiej. W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy egzogenne. Ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to potrzebne tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna. To także bogactwo wapnia, roślinnych fitohormonów, sojowych substancji pomagających w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.
Składniki:
- szklanka namoczonego na noc suszonego grochu
- mały seler
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka mleka sojowego
- tofu pokrojone w kostkę
- oliwa lub olej
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, papryka czerwona, liść laurowy, majeranek, ew. macierzanka
Cebulę poddusić na oliwie, lub oleju. Do garnka z wodą włożyć pozostałe składniki, przyprawy i cebulę. Gotować ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Ugotowane warzywa wyjąć i pokroić w kostkę, lub zmiksować na krem. Zagęścić mlekiem sojowym z mąką. Podawać z podsmażonym tofu.