Anthony Rutherford, przewodniczący Brytyjskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu, podkreśla, że może on również obniżać płodność i zwiększać ryzyko poronienia. Więcej czerwieni i zieleni W tegorocznym badaniu, opublikowanym w American Institute of Cancer Research, wykazano, że ryzyko zachorowania na nowotwór piersi było nawet do 20 proc. niższe wśród kobiet, u których zaobserwowano najwyższe stężenie karotenoidów – naturalnych przeciwutleniaczy. Praktyczny wniosek – częste jedzenie warzyw i owoców, które zawierają duże ilości tego składnika, może pomóc nam w profilaktyce nowotworu piersi. Karotenoidy znajdują się np. w produktach roślinnych o zabarwieniu czerwonym lub pomarańczowym, a więc w marchwi, dyni, papryce, morelach, brzoskwiniach, ale również w pietruszce czy jarmużu. Zdrowe tłuszcze na zdrowie Niezdrowe tłuszcze to tłuszcze uwodornione (inaczej tłuszcze trans), znajdujące się np. w margarynach, słodyczach, ciastkach, frytkach, oraz tłuszcze nasycone, zawarte w mięsie, przetworach mlecznych czy jajach. Ich jedzenie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, nowotworu piersi, nasila bolesność miesiączkowania, wpływa negatywnie na stan skóry. Dobra wiadomość jest taka, że istnieją również tłuszcze zdrowe. Działają one korzystnie na pracę mózgu, nastrój, odżywiają włosy, skórę i paznokcie, pomagają dłużej utrzymać uczucie sytości oraz wspierają wchłanianie się wielu witamin. Występują na przykład w orzechach, nasionach, pestkach, ale też w awokado i kokosie. Produkty te zawierają również kwasy omega-3, których wysokie spożycie może pomóc nam zmniejszyć bóle miesiączkowe. Szczególny nacisk warto położyć na obecność w codziennej diecie siemienia lnianego oraz sezamu, które zawierają duże ilości lignin (to składnik błonnika pokarmowego). Są one odpowiedzialne za eliminowanie kwasów żółciowych i cholesterolu. W badaniach wykazano, że wysokie spożycie lignin może aż o 14 proc. obniżać ryzyko nowotworu piersi po menopauzie. Zadbaj o wapno, magnez i witaminę D Kobiety częściej chorują na osteoporozę. „Wielką trójkę” w tym temacie stanowią wapń, magnez i witamina D. Nabiał jest, co prawda, bogaty w wapń, ale zawarte w nim tłuszcz i białka zwierzęce mogą przyspieszać utratę tkanki kostnej. Najlepszym roślinnym źródłem wapnia są: warzywa kapustne, zielone warzywa liściaste, czarne porzeczki, jeżyny, maliny, sezam niełuskany, nasiona maku.
ŻYJ ZDROWO, JEDZ KOLOROWO
10 lipca 2014