11 maja br. z inicjatywy firmy Nestlé w warszawskiej restauracji LIF odbyła się debata z udziałem znamienitych ekspertów: dr hab. n. med. Iwony Wybrańskiej, prof. UJ ‒ biologa molekularnego, dr n. med. Małgorzaty Gołkowskiej, neonatologa, pediatry, dr hab. n. med. Roberta Śmigiela, prof. nadzwyczajnego ‒ pediatry, genetyka oraz mgr inż. Doroty Gawrońskiej ‒ specjalistki ds. żywienia człowieka w Nestlé Nutrition. W gronie teoretyków i praktyków toczyła się dyskusja na temat wszystkich aspektów żywienia niemowląt w kontekście ich harmonijnego rozwoju. Przeanalizowano również rolę białka w epigenetycznym programowaniu żywieniowym, czyli jego wpływ na jakość życia dziecka w teraźniejszości i przyszłości.
Prelegenci, rozwijając podjęte zagadnienia wykładowe, często odwoływali się do coraz większej potrzeby edukowania rodziców, uświadamiania im podstawowych zasad żywienia, a przede wszystkim rangi kształtowania prawidłowych nawyków w tym zakresie na możliwie najwcześniejszym etapie życia dziecka. Uznali, że najbliższe otoczenie małego człowieka może wpływać na ekspresję jego genów, a to ma fundamentalne znaczenie w przyszłości. Specjaliści powierzają zatem rodzicom niezwykle ważne zadanie – zachęcają do czujnego obserwowania rozwoju maluchów i dbałości o dostarczanie im wszystkich składników odżywczych niezbędnych do ich prawidłowego wzrostu.
Nadwaga i otyłość są narastającym problemem zdrowotnym, dlatego zwiększa się zainteresowanie metodami zapobiegania ich występowaniu. W ostatnim okresie szczególne znaczenie przypisuje się teorii wczesnego programowania metabolicznego, która zakłada, iż ekspozycja na różne doświadczenia, w tym żywieniowe, w tak zwanych krytycznych okresach życia pre- i postnatalnego programuje rozwój osobniczy i zdrowie w dalszych, nawet odległych latach życia. W wielu badaniach obserwacyjnych i epidemiologicznych dowiedziono, że istnieje zależność pomiędzy urodzeniową masą ciała lub żywieniem we wczesnym okresie życia (m.in. zbyt szybkimi przyrostami masy ciała w pierwszych miesiącach życia) a ryzykiem rozwoju otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca – zaznaczyła w swoim wykładzie dr n.med. Małgorzata Gołkowska
Dr hab. n. med. Iwona Wybrańska podkreśliła misję propagowania znaczenia odpowiednich proporcji białka w diecie i kształtowania nawyków żywieniowych od samego początku życia dziecka, a dr hab. n.med. Robert Śmigiel wskazał wpływ świadomych decyzji rodziców na harmonijny proces rozwoju najmłodszych, a przede wszystkim profilaktyki chorób dietozależnych.
Białko ‒ ważny składnik diety rosnącego dziecka
Białko jest ważnym składnikiem diety dziecka. Rodzice często nie wiedzą, że jego ilość i jakość odgrywają kluczową rolę w programie żywieniowym ich pociech. Niedobór lub nadmiar białka – w równym stopniu – mogą utrudniać zdrowy start w przyszłość.
Dobra reguła ‒ znak równości pomiędzy odpowiednią ilością i jakością białka
Przed ukończeniem 6 miesiąca życia dziecko podwaja swoją masę urodzeniową, a w ciągu roku nawet ją potraja. W tym czasie o połowę zwiększa się także jego długość ciała. Aby wszystkie te procesy przebiegały harmonijnie i zapewniały młodemu człowiekowi dobry start w życie, celem każdej mamy powinno być dostarczenie mu odpowiedniej ilości białka ‒ z uwzględnieniem równie ważnej jego jakości.
Białko to ważny budulec, często porównywany do fundamentu budowli, jaką jest ludzki organizm. By piął się on proporcjonalnie w górę, muszą zostać zachowywane odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Podobnie jest z naszymi maluszkami – by proces ich wzrostu przebiegał prawidłowo, ich dieta powinna dostarczać optymalnych ilości poszczególnych składników odżywczych – unikać należy niedoborów, ale również nadmiarów każdego z nich.
Wychowanie dziecka, troska o to, by było zdrowe i szczęśliwe to wielkie wyzwanie dla rodziców. Nestlé Nutrition od lat stara się opracowywać takie receptury produktów dla niemowląt i małych dzieci, które pomagają budować podstawy zdrowej diety i prawidłowego rozwoju. Nie ukrywam, że wierzymy w poprawę niepokojących danych odnośnie jakości żywienia naszych dzieci, wierzymy też w siłę programów edukacyjnych ‒ obecnie dzieci otrzymują znacznie większą ilość białka niż wynosi ich zapotrzebowanie – podkreśla mgr inż. Dorota Gawrońska, specjalista ds. żywienia człowieka w Nestlé Nutrition.
Mamy wielką szansę wykształcić świadome pokolenie młodych ludzi, wpajając im zdrowe nawyki żywieniowe już w okresie niemowlęco ‒ dziecięcym. Firma Nestlé odwołując się do 150 lat doświadczeń i wieloletnich badań naukowych, opracowała unikalną technologię otrzymywania białka OPTIPRO® i wierzy, że dzięki temu ma swój wkład w ważną dla nas wszystkich sprawę – troskę o zdrowy start w przyszłość milusińskich. Wspierajmy się w tej wyjątkowej misji.