Coraz więcej osób wybiera produkty ekologiczne, które według badań amerykańskich ekspertów żywienia zawierają dużo więcej witamin oraz minerałów. O czym warto wiedzieć, kupując żywność ekologiczną?
Jedzenie ekologiczne zyskuje każdego roku nowych zwolenników. 15 proc. polskich konsumentów deklaruje, że przynajmniej raz w miesiącu sięga po produkty ekologiczne, a 8 proc. robi to przynajmniej raz w tygodniu. Najczęściej kupowana żywność ekologiczna to jajka (65 proc.), warzywa (55 proc.) oraz owoce (46 proc.).
Eko, czyli…
Nawozy sztuczne, herbicydy i pestycydy to dodatki stosowane powszechnie w produkcji rolnej, które w rolnictwie ekologicznym są mocno ograniczone. Producenci żywności ekologicznej nie mogą wykorzystywać też płodów rolnych i składników modyfikowanych genetycznie. Hodowla zwierząt odbywać się powinna bez użycia leków, antybiotyków i środków odrobaczających, stosowanych powszechnie w zwykłej hodowli. Dzięki tym zabiegom certyfikowane produkty ekologiczne mają sporo zalet. I tak według badań przeciętny produkt ekologiczny zawiera 21 proc. więcej żelaza, 27 proc. więcej witaminy C oraz prawie o 30 proc. więcej magnezu.
Dlaczego kupowanie żywności ekologicznej nie jest powszechne
Wysoka cena, brak wiary w certyfikat, trudna dostępność i brak odpowiedniego asortymentu w miejscu zakupu to tylko niektóre bariery odstraszające od zakupu eko produktów. Faktycznie, żywność ta jest droższa o około 30-60 proc. od konwencjonalnych produktów. Powody są oczywiste – uprawy ekologiczne są mniej wydajne i wymagają większych nakładów inwestycyjnych.
Bio, eko, organic
Żywność ekologiczną na świecie różnie się nazywa, np. w Niemczech – „bio”, w Wielkiej Brytanii – „organic” w Polsce „eko”. W nazewnictwie eko żywności kryje się jednak podstęp. Potocznie określenie „żywność ekologiczna” często bywa używane zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”. Niestety zdrowa żywność to tylko nazwa stworzona dla celów marketingowych, niespełniająca żadnych wymogów.
Trzeba pamiętać, że żywność ekologiczna to ta, na której znajduje się unijne logo zielonego liścia, które poświadcza, że każdy etap produkcji podlegał certyfikacji. Niestety certyfikat bio nie oznacza jeszcze, że produkt jest zdrowy. Niektóre produkty bio, na przykład płatki śniadaniowe, ciasta i ciasteczka, mogą zawierać więcej tłuszczu, soli i cukru niż te same produkty w wersji tradycyjnej, dlatego konieczne jest czytanie etykiet – zawsze!
Czy dla dobrego zdrowia wszystkie produkty powinny być eko
Oczywiście jest to mało realne, dlatego warto sięgać po ekologiczne produkty, których konwencjonalny sposób produkcji jest wyjątkowo szkodliwy dla zdrowia. Dobrym pomysłem będzie znalezienie dostawców eko produktów, takich jak mięso, nabiał, jaja, owoce i warzywa.
Niedawne badania przeprowadzone przez Uniwersytet Aberdeen wskazują, że mleko ekologiczne może zawierać niemal o 75 proc. więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż zwykłe mleko, a to ze względu na wyższą zawartość koniczyny w paszy krów hodowlanych metodami ekologicznymi. Uważa się, że jeszcze więcej tłuszczów omega-3 można znaleźć w ekologicznym serze.
W przypadku owoców i warzyw warto zadbać, aby ekologiczne były produkty, których przed jedzeniem nie obiera się ze skórki, takie jak sałata, seler naciowy i jabłka. Owoce i warzywa ekologiczne to inwestycja w zdrowie. Badania wykazały, że owoce i warzywa z upraw ekologicznych przeciętnie zawierają więcej witaminy C, niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy w porównaniu do tych uprawianych konwencjonalnymi metodami. Warto na pobliskim bazarku poszukać sprawdzonych rolników, niekoniecznie ekologicznych. Wybór dostawcy płodów rolnych ma ogromne znaczenie, gdyż niektóre z cennych składników mogą ulec zniszczeniu, jeśli owoce i warzywa są nieodpowiednio przechowywane.
Do produktów ekologicznych warto dodać suszone owoce, które powstają tylko z owoców zebranych z upraw ekologicznych, ale też nie zawierają takich składników, jak dwutlenek siarki i sorbinian potasu.
Aby pomóc sobie w wyborze eko żywności, warto mieć w telefonie listę warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami. Według amerykańskiej organizacji EWG (Enviromental Working Group) na podstawie badań tysięcy warzyw i owoców, do tej niechlubnej listy zaliczyć należy:
1. Jabłka
2. Brzoskwinie
3. Nektarynki
4. Truskawki
5. Winogrona
6. Seler naciowy
7. Szpinak
8. Słodka papryka
9. Ogórki
10. Pomidorki koktajlowe
11. Importowany groszek
12. Ziemniaki
W przypadku tych warzyw i owoców zdecydowanie lepszym wyborem dla zdrowia będzie zakup ich od zaufanych dostawców lub od rolników posiadających certyfikat żywności ekologicznej.