Sezon grillowy w pełni. Z chęcią spotykamy się towarzysko, by spędzić wolny czas na świeżym powietrzu i zjeść wspólnie potrawy z rusztu. Czy jednak zastanawiamy się nad tym, jak przygotować zdrowe potrawy z grilla, które mogą jeść dzieci?
Przygotowanie dań na grillu uważane jest za bardzo zdrowe, ponieważ przede wszystkim nie potrzeba do tego dodatkowego tłuszczu. Co jednak należy zrobić, by potrawy z grilla były zdrowe zarówno dla małych jak i dla dużych? Oto pięć zasad zdrowego grillowania:
1. Zadbajmy o jakość produktów
Często można usłyszeć opinię, że mięso lub kiełbasa na grilla mogą być tańsze i tłustsze, bo przecież tłuszcz się wytopi. Jednak nie warto rezygnować z jakości składników naszego ogrodowego posiłku, ponieważ każdy, obojętnie jak jest przygotowany, powinien być pełnowartościowy. A szczególnie powinniśmy zadbać o to, gdy będą z nami jeść dzieci. Nie kupujmy gotowych zestawów, które są dostępne w sklepach – zamarynujmy mięso sami. To wymaga pracy, lecz mamy pewność, że podajemy naszym dzieciom produkty jak najlepszej jakości.
2. Poszerzajmy grillowane menu
Jeśli chcemy, by nasze grillowanie było zdrowe, pamiętajmy o tym, że w ten sposób można przyrządzać również warzywa. Zachowują one więcej wartości odżywczych niż gotowane. Niech dodatkiem do mięs nie będzie tylko musztarda i ketchup, albo inne gotowe sosy. Dzieci uwielbiają kolorowe szaszłyki, na których może znaleźć się papryka, cukinia, pomidor, bakłażan i kawałki chudego mięsa – to dobry sposób nawet na niejadka. Na pewno też niespotykanym daniem będzie pieczona kromka chleba posypana przyprawami ziołowymi.
3. Dopiekajmy potrawy z grilla do końca
Często problemem jest czekanie na posiłek, ale podawajmy (szczególnie dzieciom!) potrawy z grilla, które są dopieczone. Surowe mięso bądź ryba mogą być powodem poważnych kłopotów żołądkowych, a tych zapewne chcemy uniknąć. Nie trzymajmy też kolejnych porcji na powietrzu, a tym bardziej na słońcu – przynośmy na bieżąco produkty i przygotowujmy na grillu.
4. Używajmy tacek i folii aluminiowej
Nie układajmy potraw bezpośrednio na ruszcie, używajmy tacek i folii aluminiowej. W ten sposób dym i szkodliwe substancje rakotwórcze powstające podczas spalania kapiącego tłuszczu nie przedostaną się do naszych potraw z grilla. Pamiętajmy, by nie wykorzystywać folii i tacek ponownie i nie podgrzewać pozostałości tłuszczu z poprzednich dań. Zadbajmy o higienę podczas przygotowania i spożywania posiłków. Nie odpuszczajmy dzieciom – to, że nie siadamy do stołu w jadalni, nie znaczy, że nie muszą umyć rąk!
5. Podpałka i węgiel
Kupujmy odpowiednie podpałki i węgiel drzewny przeznaczony do grillowania. Nie podlewajmy benzyną, nie palmy papierów i gałęzi, szczególnie drzew iglastych – w ten sposób tylko uwolnimy toksyczne opary, które oprócz tego, że mogą osiąść na potrawach, będziemy wdychać, siedząc nieopodal grilla.
Grillowanie może być zdrowe, jeśli zastosujemy kilka prostych zasad – wtedy zapewnimy bliskim i znajomym przyjemny posiłek oraz mile spędzony czas.
autor: Ewa Mościcka