Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, pysznie i naturalnie.
Marka HELIO przygotowała dla konsumentów fistaszki, czyli orzeszki arachidowe prażone w łupinie (zwane też orzeszkami ziemnymi, ponieważ dojrzewają w ziemi na głębokości 5-8 cm) w opakowaniu 250 gram oraz ziarno sezamu w opakowaniu 200 gram. Oba produkty z popularnej linii Słoneczne Owoce stanowią doskonałą bazę do przygotowania domowego masła orzechowego i tzw. sezamków. Fistaszki i sezam HELIO charakteryzują się wysoką jakością oraz wyjątkowymi walorami odżywczymi i smakowymi. Na opakowaniach obu produktów znajdują się tabele z informacją o zawartości białka, węglowodanów, tłuszczu i kalorii w produktach.
Fistaszek i sezam czyli….zdrowie w kieszeni
Nasiona fistaszków są niezwykle pożywne – zawierają pełnowartościowe białko, które pomaga m.in. w utrzymaniu zdrowych kości. Stanowią ulubioną przekąskę dorosłych, jak i dzieci. Nadają się „do podjadania” szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Są też świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej, gdyż tak jak rośliny strączkowe posiadają pełnowartościowe białko zastępujące białko zwierzęce.. Są też naturalnie bogate w błonnik. Godnym podkreślenia jest fakt, iż Fistaszki HELIO Słoneczne Owoce, które zamknięto w stojących opakowaniach, wyróżniają się wyjątkowo dużym rozmiarem. Orzechy HELIO także łatwo rozłupują się, co jest szczególnie ważne kiedy chcemy zaprosić do zdrowego chrupania najmłodszych domowników.
Sezam
Sezam zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi1. Zawiera także unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina. Sezam to również bogate źródło lecytyny. Nasiona używane są do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa.