Już od kilku lat planując program Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku staramy się nie zapominać o najmłodszych. VIII edycja festiwalu zawiera bogatą ofertę zajęć kulinarnych (i nie tylko) dla małych smakoszy.
MAŁE POZNAŃSKIE PYRY
W piątek, 15 sierpnia o godzinie 11.00, 12.00 oraz 13.00 odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 5-10 lat prowadzone przez Katię Roman – Trzaskę, założycielkę szkoły gotowania dla dzieci Little Chef. Warsztaty z Katią to już stały element Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku i zawsze cieszą się wielką popularnością. Tematem tegorocznych zajęć będą… ziemniaki.
Banalne? Ależ skąd. Niby nazywamy się „poznańskimi pyrami”, ale odpytywani z gatunków i typów kulinarnych ziemniaka, często nie wiemy co powiedzieć. Edukację prawdziwych „poznańskich pyr” postanowiliśmy zacząć od dzieci. Najmłodsi adepci sztuki kulinarnej będą mieli okazję obejrzeć, dotknąć i skosztować kilkunastu gatunków ziemniaków. Które z nich są odpowiednie na szagówki, które na plyndze a które na ziemniaczaną sałatkę? Jak je rozpoznać? Czy smakują inaczej? Odpowiemy na wszystkie te pytania i wspólnie z dziećmi przygotujemy dania z ziemniaków.
STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI
Warsztaty „poznańska pyra” to tylko jedna z atrakcji dla najmłodszych. Wspólne z Departamentem Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich przygotowaliśmy też szereg warsztatów kulinarnych i plastycznych dla dzieci w Strefie Wielkopolskich Smaków, która stworzona zostanie pomiędzy Wagą Miejską i Odwachem. Dzieci i ich rodzice poznają m.in. zwyczaje pszczół i tajniki pracy pszczelarza, upieką wiejski chleb, przygotują malowane ręcznie talerze i zakładki do książek. Wstęp na te wszystkie zajęcia jest bezpłatny i otwarty.