„Kocham improwizować w kuchni. Wymyślać, mrugać okiem do patelni i przepisów, nie przejmować się recepturami. Nie ma bazylii? Trudno, znalazłam szałwię. Zamiast nerkowców mam orzechy brazylijskie, a zamiast rodzynek – żurawinę. (…) Cała prawda o moim gotowaniu: przygotowuję to, co akurat znalazłam w lodówce i na półkach. Bardzo rzadko robię zakupy, dlatego, że wymyśliłam sobie jakieś danie. Raczej na odwrót: wymyślam danie, bo w domu są te, a nie inne produkty”(…).
„I jak tu nie jeść!” to tytuł najnowszej książki Beaty Sadowskiej – dziennikarki znanej ze zdrowego i aktywnego trybu życia. Marka Miele wsparła tę kulinarną publikację, dzięki której każdy może odnaleźć przyjemność w przyrządzaniu i jedzeniu pożywnych dań. Książkę wyróżnia duża dawka motywacji do zmiany naszych kulinarnych nawyków, zarażając nas miłością do zdrowego, dającego mnóstwo energii jedzenia.
Książka zawiera 63 różnorodne przepisy opatrzone apetycznymi zdjęciami i ciepłymi komentarzami autorki. Znajdziemy w niej m.in. pomysłowe przepisy na kasze, pełne witamin kolorowe koktajle, słodycze bez cukru, czy aromatyczne wypieki bez mąki. Dania dla najmłodszych inspirowane są ulubionymi przysmakami półtorarocznego syna autorki.
W niektórych przepisach wykorzystane są rozwiązania z urządzeń Miele gwarantujące doskonałe efekty kulinarne, m.in. wyjątkowe właściwości urządzenia do gotowania na parze zapewniające głęboki smak i zachowanie wartości odżywczych przygotowywanych posiłków. Opisane w książce potrawy łączą w sobie to, co najważniejsze w kuchni: są łatwe w przyrządzeniu, smaczne i jednocześnie zdrowe.
Publikację doskonale uzupełnia ekspercki wkład dietetyk Hanny Kunachowicz – profesor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, która swą wiedzą wspiera również Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Pani profesor w ciekawy sposób obala mity związane
z poszczególnymi składnikami i pisze o ich wpływie na nasze zdrowie i kondycję.