Kto z nas nie lubi kawowych deserów? Latem sięgamy po mrożone napoje, kawy i herbaty natomiast podczas długich i zimnych wieczorów po coś rozgrzewającego, aromatycznego i słodkiego. Kawą możemy bawić się dowolnie, dzięki temu możemy przygotować ulubiony napój za sprawą kilku, drobnych dodatków w domowym zaciszu.
Przygotowanie kawy nieco innej niż tej, którą pijemy każdego dnia nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Wystarczą ulubione dodatki i odrobina naszej wyobraźni, aby stworzyć wyjątkową kawę bez pomocy baristy. Chłodne, choć przyjemne chwile osłodzi nam kawowy dodatek – cukier trzcinowy Diamant.
Tej jesieni Diamant dołączył do cukru trzcinowego oryginalne podkładki z kawowymi rysunkami i napisami. Zbierz całą kolekcję czterech podkładek i ciesz się pięknym gadżetem podczas słodkiej, wieczornej degustacji!
Kawa z bitą śmietaną i czekoladą
Składniki:
• 1-2 łyżeczki kawy mielonej
• 100 ml wody
• 50 ml mleka
• kilka kostek gorzkiej czekolady
• cukier trzcinowy DIAMANT DRY DEMERARA do smaku
• 2-3 łyżki bitej śmietany
• szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Zaparzyć kawę w 100 ml przegotowanej wody, dodać mleko i cukier DIAMANT DRY DEMERARA w zależności od upodobań oraz szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć bitą śmietanę, a przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą.