Zdrowe potrawy jak pasty, pasztety, zupy kremy, koktajle czy mleka roślinne nie powstaną bez odpowiedniego sprzętu. Wybór odpowiedniego wyposażenia kuchni to połowa sukcesu w zdrowym gotowaniu, dlatego warto zainwestować w urządzenia, które nie tylko pomagają w przygotowywaniu zdrowych dań, ale też ułatwią pracę w kuchni.
Naczynia (nie)dla dziecka
Kolorowe talerzyki i miseczki dla dzieci chociaż cieszą oko, jednak często nie są dobrym wyborem dla maluchów, ponieważ obecne w nich szkodliwe związki chemiczne mogą przedostawać się do pokarmu, podobnie jak obłupująca się z czasem warstwa taniego plastiku. Miseczki i talerze wykonane ze szkła, porcelany lub stali nierdzewnej, mimo słabszych funkcji użytkowych to najlepszy wybór dla małych dzieci. Jeśli już koniecznie musimy być posiadaczami plastikowych naczyń należy zawsze sprawdzić czy w ich składzie nie ma bisfenolu (BPA), czyli toksycznego związku chemicznego, który może przyczyniać się do wzrostu podatności organizmu na rozwój zmian nowotworowych oraz do wystąpienia nadpobudliwości u dzieci.
Blender lub robot kuchenny
Blender to sprzęt numer jeden w kuchni małego dziecka. Mamy małych dzieci używają go non stop i nie wyobrażają sobie bez niego życia. W każdej kuchni powinien być pod ręką, aby zmiksować zupkę, owoce lub inne jedzenie dla malucha. Dzięki niemu po kilku sekundach jedzenie dla najmłodszych jest gotowe. Nie oznacza to jednak, że dzieci powinny jeść jedynie papki. Absolutnie nie. Nawet najmłodsze dzieci należy uczyć gryzienia i w miarę rozwoju dziecka wprowadzać do ich diety coraz większe kawałki, wymagające gryzienia. Gdy na gotowanie coraz trudniej znaleźć czas z pomocą super mamom przychodzą super roboty kuchenne. Obok kultowego termomixa na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które spełniają podobne funkcje. Umożliwiają one przygotowywanie zdrowych potraw prosto i szybko z wykorzystaniem najlepszych technik gotowania (np. gotowanie w niskich temperaturach czy na parze), a także pomagają w przygotowywaniu innych zdrowych dań (np. soków, koktajli czy smoothie). Takie wielofunkcyjne urządzenia chociaż są sporą inwestycją, dzięki wielu funkcjom mogą z powodzeniem zastąpić inne sprzęty, jak mikser, blender, parowar czy wagę kuchenną. Dlatego warto rozważyć ich zakup przed wyposażaniem własnej kuchni.
Grill elektryczny
Jeśli masz dylemat na jaki rodzaj grilla zdecydować się, aby służył nie tylko latem, ale przez cały rok, pomyśl o zakupie grilla elektrycznego. Urządzanie może mieć wiele funkcji, a przede wszystkim umożliwi szybkie przygotowanie beztłuszczowej potrawy. Pozwala również na rodzinne grillowanie na balkonie, w ogrodzie, czy tarasie bez szkody dla sąsiadów. Na grillu elektrycznym możemy przygotować najróżniejsze potrawy: mięso, warzywa, ryby, owoce morza, szaszłyki, a nawet prażone orzechy i migdały. A w zimie grill elektryczny może służyć jako opiekacz do kanapek. W chłodnych porach roku ważne jest, aby zacząć dzień od ciepłego posiłku, gdyż rozgrzany organizm jest dobrze przygotowany na zderzenie z nieprzychylną aurą na zewnątrz, dlatego warto zrewolucjonizować swoje śniadanie za pomocą grilla elektrycznego, którego duża powierzchnia pozwoli przygotować ciepłe kanapki dla całej rodziny jednocześnie.
Czajnik z regulacją temperatury
Woda w zależności od potrzeb powinna mieć inną temperaturę, np. mleko modyfikowane 40°, kaszka 60°, zielona herbata 80°, a kawa 100°. Aby sprostać tym wymaganiom na rynku dostępne są czajniki, pozwalające zagotować odpowiednią wodę. Jeżeli nie jesteśmy pewni w jakiej temperaturze przyrządza się np. czerwoną herbatę, warto wybrać taki model, który posiada przyciski przyporządkowane konkretnym rodzajom gorących napojów. Czajniki z regulacją temperatury wyposażone są w tzw. pierścienie świetlne, które zmieniają kolor wraz ze zmieniającą się ciepłotą wody. Taki czajnik ułatwi pracę mamie małego dziecka i z pewnością pomoże wydobyć z liści lub ziaren to, co w nich najlepsze.
Urządzenie do przyrządzania mleka roślinnego
Jeśli twoje dziecko ma alergię na mleko krowie lub po prostu nie używasz takiego w kuchni, a gotowe produkty nie zadowalają cię, warto zastanowić się nad zakupem urządzenia, które z pewnością ułatwi życie. Specjalne urządzenia, przypominające wyglądem czajnik, pozwalają szybko przygotować mleko roślinne na zimno i na gorąco, zmielić suche orzechy, ziarna, nasiona, kawę, a nawet przyrządzić makaron ryżowy.
Wybór patelni
Dobre wyposażenie kuchni nie obędzie się bez dobrej patelni. Jeśli już decydujemy się na smażenie potraw najlepiej żebyśmy wybierali patelnie o powłokach, umożliwiających jak najmniejszy dodatek tłuszczu podczas smażenia. Takim produktem będzie patelnia ceramiczna, która długo trzyma ciepło i potrawy nie trzeba trzymać na małym ogniu, czekając na podanie. Pozwala to na zmniejszenie zużycia energii. Jej kolejną zaletą jest fakt, że nagrzewa się równomiernie. Powłoka, którą pokryte są patelnie ceramiczne powstaje z minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze, ok. 1250 st. C. Powstaje wtedy trwała i odporna powłoka, która jest też gładka, co zapewnia nieprzywieranie. Patelnia może być nagrzewana do plus 400 st. C i zamrażana do minus 20. Patelnie ceramiczne to produkty określane jako ekologiczne, sprzyjające smukłej sylwetce oraz zdrowiu.