Owoce pigwy zawierają więcej witaminy C niż cytryna, dlatego często nazywa się je polską cytryną. Owoc polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym ze względu na dużą zawartość składników wzmacniających odporność. W Polsce wciąż przegrywa z cytryną, a szkoda, bo ten owoc to nie tylko prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, ale pigwę doceniał już Hipokrates, ze względu na jej właściwości lecznicze.
Ze wszystkich witamin pigwa zawiera najwięcej witaminy C (w 100 g aż 15 mg), która wzmacnia układ odpornościowy, dlatego szczególnie w okresie, gdy jesteśmy narażeni na infekcje, jej zawartość w diecie powinna być wysoka. Pigwa to rekordzistka pod względem zawartości pektyn, które są rodzajem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach błonnik usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów.
Miąższ pigwy zawiera cały komplet witamin z grupy B, prowitaminę A oraz bogactwo składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu.
Owoce pigwy wykazują właściwości lecznicze. Działają antybakteryjnie, pomagają przy problemach żołądkowo-jelitowych, pobudzają trawienie i wzmagają apetyt. Dobroczynnie wpływają na układ krwionośny, obniżają ciśnienie krwi.
Jak jeść pigwę?
Pigwa nie nadaje się do spożycia na surowo – miąższ pięknie pachnących owoców jest twardy, a smak kwaśny i cierpki. Jak zatem wykorzystać bogactwo tkwiące w owocach? Pigwę można przygotować w syropie (niekoniecznie cukrowym) i dodawać zimą do herbaty. Z pigwy możemy zrobić galaretkę, marmoladę, dżem czy nalewkę. Powidła, kompoty i soki pigwowe zadowolą nawet wybrednych smakoszy.
Odpowiednio przygotowana pigwa do herbaty na zimę, to sposób na wykorzystanie przeciwzapalnych właściwości owocu.
Pigwa do herbaty
Składniki:
• pigwa
• ksylitol
Sposób przygotowania:
Pigwę dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki, a następnie układaj w słoikach przesypując kolejne warstwy ksylitolem. Wstrząśnięcie słoikiem dobrze rozprowadzi ksylitol. W ciągu kilku godzin w niezakręconym słoiku powstanie sok. Zakręcone słoiki należy przechowywać w lodówce, a owoce wraz z sokiem dodawać do herbaty.