Nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie. Jajo jako symbol życia ma ważne zadanie do wypełnienia. To wyśmienite źródło białka i wielu substancji odżywczych. Jednak podając jajka zwłaszcza małym dzieciom trzeba przestrzegać pewnych zasad.
Jajo po latach złej sławy spowodowanej widmem wysokiego poziomu cholesterolu wraca do łask. I dobrze. Już w 1965 roku WHO uznała go za wzorcowy dla innych produktów pod względem układu aminokwasów. Jajka oprócz pełnowartościowego białka są cennym źródłem żelaza, fosforu, wapnia, cynku, witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E oraz cennych przeciwutleniaczy. Oprócz nasyconych kwasów tłuszczowych zawierają także kwasy jedno- i wielonienasycone, również niezbędne kwasy omega-3.
Od kiedy w menu
Zmieniły się zasady wprowadzania jajek do diety małych dzieci. Od 2015 roku zaleca się wprowadzanie jajek już w 5-6 miesiącu życia. Zgodnie z najnowszymi wytycznymi niemowlakom podaje się od razu całe jajko (a nie najpierw samo żółtko, jak zalecano wcześniej). Nowy schemat żywienia daje dużą dowolność. Nie będzie więc błędem, jeśli do zupki dodasz początkowo tylko żółtko (to ono jest bardziej wartościowe niż białko).
Jeśli karmisz dziecko wyłącznie swoim mlekiem, możesz odczekać z podaniem jajka do momentu, gdy skończy on 6 miesięcy. Ze względu na niewielkie ryzyko zatrucia salmonellą, nie powinno się podawać dzieciom surowych jajek i potraw, które zawierają surowe jajka.
Jajko można podać niemowlakowi na dwa sposoby – dodając do zupy surowe jajko i całość gotując. Można również ugotować jajko na twardo i dodać je do zupki, przecierając na sitku.
Niestety jajka, które niosą wiele cennych składników odżywczych również często uczulają. Substancje alergizujące zawarte są przede wszystkim w białku jaj. Dlatego dzieciom ze skłonnością do alergii zaleca się wprowadzanie białek jajka później, najlepiej po ukończeniu pierwszego roku życia, po konsultacji z lekarzem. Gdy dziecko jest uczulone na jajka kurze (na białko), zaleca się podawanie jaj przepiórczych.
Jakie jaja?
Czym kierować się przy zakupie jajek? Przede wszystkim pierwszym numerem kodu na skorupce. Regulacje dotyczące oznaczania jajek są jednoznaczne i łatwo czytelne. Im niższy numer tym wartościowsze jajko. Należy zadbać o to, by było to jajko od „szczęśliwej” kury, najlepiej zawierające oznaczenie „0”. Kury z takich hodowli mają wolny wybieg, w którym mogą dziobać trawę, karma, którą jedzą jest ekologiczna. Kury te nie są sztucznie stymulowane do jak największej nieśności, więc jajek może być trochę mniej, ale będą one smaczniejsze. Warto przyjrzeć się stempelkowi nabitemu na skorupce jaja: 0-jajka z produkcji ekologicznej, 1 – jajka od kur, które mają wolny wybieg (to znaczy, że mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz), 2 – jajka z chowu ściółkowego (mogą poruszać się wolno po całym kurniku), 3 – jajka pochodzące z chowu klatkowego.
Przechowując i serwując jajka trzeba przestrzegać pewnych zasad:
- Przechowuj jajka na przeznaczonej dla nich półce w lodówce (temperaturze 5 C lub niższej);
- Myj ręce przed każdym kontaktem z jajkami i po nim, by zapobiec rozprzestrzenianiu się zanieczyszczeń;
- Nigdy nie myj jaj przed przechowywaniem, ponieważ zabieg ten powoduje usunięcie ze skorupki ochronnej bariery zwanej kutikulą, która chroni jajo przed mikroorganizmami (w Europie właśnie z tego powodu zakazano mycia jaj przed sprzedażą);
- Jajka powinny być ułożone tępym końcem ku górze, tak aby spowolnić proces powiększania się komory powietrznej;
- Nie używaj jajek z pękniętą skorupką