Roladki z tortilli z korniszonami z chili od Krakusa, sosem z awokado, sałatą lodową i grillowanym kurczakiem.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 słoik ogórków korniszonów z chili Krakus
- 2- 3 tortille pszenne
- 4-5 łyżek ajwaru (pasta z pieczonej papryki)
- 300 gram piersi kurczaka
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka do zamarynowania kurczaka
- ½ papryki czerwonej
- ćwierć główki sałaty lodowej
- 1 awokado
- ¼ czerwonej cebuli
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ limonki
Awokado, cebulę, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z limonki oraz szczyptę soli i pieprzu zmiksuj na gładki sos. Pierś kurczaka zamarynuj w soli, pieprzu, majeranku i paście z pieczonej papryki. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój w drobniejsze paski. Paprykę oraz sałatę pokrój w paski. Tortille podgrzej, rozsmaruj na nich równomiernie ajwar. Na jednym z brzegów ułóż sos na bazie awokado, sałatę, paprykę, kurczaka oraz ogórki korniszony z chili Krakus. Całość zwiń ciasno w rulon, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, każdy z nich zabezpieczając wykałaczką. Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Śledzie z papryką i korniszonami z czosnkiem Krakus
Składniki:
- 10 ogórków korniszonów z czosnkiem Krakus
- 500 g śledzi a’la Matjas
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- ½ pęczka koperku
- 3 łyżki zalewy octowej z korniszonów
- świeżo mielony pieprz, łyżeczka cukru
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą i włóż do miski z zimną wodą. Odstaw na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia zależy od tego, jak słone są ryby. W tym czasie cebulę, papryki oraz ogóreczki pokrój w kostkę. Do warzyw dodaj pieprz oraz zalewę z ogórków korniszonów z czosnkiem od Krakusa. Odsączone z nadmiaru wody śledzie pokrój na mniejsze kawałki. W słoiku ułóż warstwami warzywa, śledzie i posyp je świeżym koperkiem. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Całość zalej olejem i odstaw do lodówki przynajmniej na 24 godziny.