Nadchodząca Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, przy wiosennie udekorowanym stole, uginającym się od wyśmienitych, świątecznych dań. Gdy wykorzystamy sprawdzone przepisy oraz najwyższej jakości produkty, z pewnością uda nam się wzbudzić kulinarny zachwyt u naszych gości.
Tradycja zobowiązuje – na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żuru, białej kiełbasy, wybornych wędlin, pieczeni. Możemy jednak je podać w nieco odmienionej formie, serwując klasyczne potrawy w nowej odsłonie. Gwarancją doskonałego smaku będą użyte przez nas produkty – o sprawdzonej, wysokiej jakości i dobrym składzie.
Biała kiełbasa – nie tylko do żuru
Biała kiełbasa to bez wątpienia jeden z podstawowych punktów wielkanocnego menu. Warto sięgnąć po tę z linii Sokołów Naturrino. To produkty inspirowane naturą – oznaczone zielonym listkiem, charakteryzują się delikatnym smakiem, podkreślonym dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw. Nie zawierają konserwantów, fosforanów, ani glutaminianu sodu. Biała kiełbasa Naturrino to produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Sprawdzi się w świątecznym żurze. Można też ją zapiec w cieście francuskim, z dodatkiem białego sera i duszonej cebuli. W lżejszym wydaniu, białą kiełbasę Naturrino możemy podać w wiosennej sałatce, komponując ją z mieszanką sałat, groszkiem cukrowym, papryką, mango i chrupiącymi pistacjami. Wykwintnym daniem będzie biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem.
Wędliny i pieczenie w świątecznej formie
W linii Naturrino dostępne są wyśmienite wędliny i pasztet. Wędliny takie jak schab i szynkę możemy podać jako świąteczne przystawki, na przykład w formie roladek lub vitello tonato – jako schab nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem. Pasztet będzie prezentował się niezwykle efektownie, podany w żurawinowej galarecie. To danie, które zachwyci formą podania, jak i doskonałym smakiem i jest zaskakująco proste w wykonaniu.
Doskonałą propozycją na świąteczny obiad będą pieczone lub faszerowane mięsa. Choć wymagają nieco więcej pracy, warto pokusić się o ich przygotowanie – z pewnością wywołają uznanie gości,
zwłaszcza gdy wybierzemy oryginalny farsz. Schab możemy wypełnić smakowitym nadzieniem z mielonego mięsa, boczniaków i twarogu. Ciekawy pomysł na karkówkę to upieczenie jej w miodowo-musztardowej glazurze.
Sałatki i przystawki
Wielkanocne smaki to nie tylko dania mięsne. Produkty warzywne z linii Z gruntu dobre zainspirować mogą do przygotowania wielu zdrowych i wyśmienitych przekąsek. Pasty, pasztety i hummusy Z gruntu dobre zawierają warzywa i składniki roślinne (kasze, pestki, nasiona, orzechy) oraz wyłącznie naturalne przyprawy. Ich atutem jest również brak konserwantów. Doskonale sprawdzą się we wszelkich wiosennych sałatkach, a z pasztetu Z gruntu dobre można przygotować warzywny mus i zaserwować go na chrupiącej grzance.
Przepisy na świąteczne dania znaleźć można na stronie www.sokolow.pl oraz na kanale Sokołów na YouTube.
Ceny:
Kiełbasa biała Sokołów Naturrino – ok. 24 zł/kg
Schab wędzony/pieczony Sokołów Naturrino – ok. 42 zł /kg
Szynka wędzona/pieczona Sokołów Naturrino – ok. 40 zł /kg
Pasztet pieczony Sokołów Naturrino – ok. 4,99 zł/op. (200g)
Pasty Z Gruntu Dobre – ok. 5 zł
Pasztety Z Gruntu Dobre – ok. 5 zł
Schab Naturrino nadziewany z sosem tatarskim z tuńczykiem
Składniki na 5 porcji:
• Schab Sokołów Naturrino 300 g (pieczony lub wędzony)
• Tuńczyk 120 g
• Cebula 2 szt.
• Ogórki konserwowe 7-8 szt.
• Kapary w zalewie – mały słoik
• Majonez – mały słoik
• Natka pietruszki 2 pęczki
• Sól
• Świeżo mielony pieprz
Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz kapary pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dokładnie wycisnąć – dzięki temu sos będzie gęsty. Tuńczyka odsączyć, dodać majonez, następnie
blendować na gładką masę. Do warzyw dodać masę z tuńczyka i drobno siekaną natkę pietruszki. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Schab pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 1 cm. Plastry nakroić w połowie grubości, nie docinając do końca. W powstałą kieszeń nałożyć sos tatarski z tuńczykiem.
Karkówka w miodowo-musztardowej glazurze
Składniki:
• 1 opakowanie karkówki Sokołów Uczta Świeżość i Smak
• Whisky 50 ml
• Musztarda miodowa 2 łyżki
• Miód 2-3 łyżki
• Musztarda Dijon 2 łyżki
• Sos pieczeniowy 2-3 łyżki
Do garnka wlać whisky i podpalić. Dodać musztardę miodową, Dijon oraz miód. Wymieszać i podgrzać. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Glazurę rozprowadzić równomiernie po karkówce. Mięso włożyć do nagrzanego do 160°C piekarnika na 1:15-1:30 h. Po tym czasie przypieczoną karkówkę wyjąć z pieca. Przygotować sos. W garnku wymieszać musztardę miodową, Dijon, miód oraz sos pieczeniowy. Podgrzewać aż do zgęstnienia. Mięso pokroić, wyłożyć na talerz i polać sosem.
Schab nadziewany mięsem, twarogiem i boczniakami
Składniki:
• 1 opakowanie schabu Sokołów Uczta Świeżość i Smak
• Mała paczka mięsa mielonego Sokołów (ok. 150g)
• Cebula 1 szt.
• Ząbek czosnku
• Natka pietruszki
• 200 g boczniaków lub innych grzybów
• 50 g twarogu
• Sól, pieprz
• 2 łyżki oleju
Cebulę i boczniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Dodać cebulę, posolić i smażyć do zeszklenia. Dodać boczniaki i pokrojony drobno czosnek. Wymieszać i podsmażyć do odparowania wody. Przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, mięso mielone oraz twaróg. Doprawić solą i pieprzem.
Schab oczyścić z błonek. Mięso naciąć w środku robiąc kieszonkę. Farsz przełożyć np. do rękawa cukierniczego i nadziewać nim schab. Mięso doprawić solą i pieprzem, polać małą ilością oleju. Piec w 180°C przez około 45 minut.
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą Naturrino
Składniki na 4 porcje:
Sałatka:
• 2 białe kiełbasy Naturrino
• 2 duże garści mieszanki sałat
• 1 garść groszku cukrowego
• 1/2 owocu mango
• 1 nieduża papryka szpiczasta
• 1 garść pistacji (w łupinach)
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sos:
• 1 łyżka majonezu
• 1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego)
• 3 garści rzeżuchy
• Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
W wysokim naczyniu umieścić majonez, jogurt, rzeżuchę, sól ziołową i pieprz do smaku, a następnie miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki kiełbasy delikatnie się zarumienią. Wyłożyć je na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Groszek cukrowy wrzucić do wrzątku, dodać odrobinę cukru i soli, gotować na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Mango obrać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w plasterki. Obrane pistacje grubo posiekać. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie skropioną olejem rzepakowym mieszankę sałat, mango, paprykę oraz plasterki kiełbasy. Całość polać sosem, a na koniec posypać pistacjami i groszkiem cukrowym.
O firmie Sokołów S.A.
”SOKOŁÓW” S.A. to jeden z największych producentów mięsa w Centralno-Wschodniej Europie i jeden z liderów branży w Polsce. Od lat wyznacza standardy i jest prekursorem zmian w sektorze mięsnym. Firma zatrudnia ponad 8 000 osób. Główna siedziba spółki mieści się w Sokołowie Podlaskim. W skład spółki wchodzi 8 zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu, Tarnowie oraz Osiu.
Marka SOKOŁÓW to jedna z najcenniejszych polskich marek, doceniana przez konsumentów szczególnie za smak i wysoką jakość, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia – Ulubiona Marka Polaków, złote medale MTP Polagra Food oraz prestiżowy tytuł Solidnego Pracodawcy.