Bezpieczna żywność, czyli jaka? Świadomi konsumenci coraz częściej wybierają produkty ze sprawdzonych źródeł. Szukając informacji, zwracają uwagę na proces produkcji i źródło pochodzenia surowców. Jest to niezwykle ważne w przypadku rodziców poszukujących żywności dla niemowląt i małych dzieci, których organizmy są wyjątkowo wrażliwe na działanie szkodliwych substancji.
W przypadku warzyw, owoców czy mięsa nie zawsze jesteśmy w stanie ocenić, czy dany produkt jest w pełni wolny od zanieczyszczeń czy toksyn. Jak zatem sprawdzić, czy produkty na naszych domowych stołach spełniają szczególne potrzeby żywieniowe najmłodszych dzieci?
Większa świadomość
Konsumenci chcą wiedzieć, skąd pochodzą kupowane przez nich produkty oraz jak wyglądał przebieg ich produkcji. Angażują się w proces wyboru, szukając potwierdzenia, że kupują to, co spełnia obowiązujące normy. Coraz częściej czytają etykiety produktów i sprawdzają czy nie ma w nich niepożądanych dodatków.
Producenci żywności są zobowiązani zwracać uwagę na używane surowce oraz metody jej produkcji, dążą do tego, żeby wytwarzane przez nich produkty powstawały w oparciu o ideę zrównoważonego rolnictwa.
Zakłada ona m.in.:
- niestosowanie określonych rodzajów nawozów i środków ochrony roślin
- minimalizowanie strat surowców
- ograniczony wpływ produkcji żywności na środowisko naturalne.
Świadomość konsumentów zaczęła wzrastać, a ich wybory przynoszą korzyści uczciwym rolnikom i producentom.
Nadzór na każdym etapie..
Według raportu Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska wciąż aż 97% powierzchni użytków rolnych w Polsce charakteryzuje się naturalną lub nieco podwyższoną zawartością metali ciężkich, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu[1].
Należy więc uważać na surowce kupowane z niepotwierdzonych źródeł. Jest to szczególnie ważne w przypadku przygotowywania posiłków dla niemowląt i małych dzieci, ponieważ ich nie w pełni rozwinięte organizmy są dużo wrażliwsze na toksyny i zanieczyszczenia, które mogą znaleźć się w żywności.
Dlatego warzywa, owoce i mięso przeznaczone dla dzieci powinny spełniać najwyższe standardy jakości, zgodnie z surowymi wymogami i normami dla żywności dla niemowląt i małych dzieci, ustalonymi przez Unię Europejską.
Pamiętajmy, że normy dotyczące pozostałości pestycydów w owocach i warzywach przeznaczonych do posiłków dla najmłodszych dzieci są nawet kilka tysięcy razy bardziej restrykcyjne, niż w przypadku żywności przeznaczonej dla osób dorosłych.
Gospodarstwa muszą z ogromną troską i uwagą stosować takie metody hodowli, by wszystkim tym wymaganiom sprostać. Warto pamiętać, że dobre warzywa i owoce, odpowiednie dla dziecka, poznaje się nie po tym, jak wyglądają czy smakują, ale po tym, czy spełniają normy opracowane z myślą o najmłodszych.
Dostawcy, którzy produkują surowce dla tej szczególnej grupy konsumentów są poddawani wielu kontrolom. Przeprowadza się szczegółowe badania już na etapie siewu, bada się glebę, dobiera odpowiednie odmiany warzyw i owoców. Badaniom poddany jest surowiec na każdym etapie produkcji, tak, by mieć pewność, że na talerz dziecka trafia bezpieczny produkt końcowy.
Szkodliwe zanieczyszczenia
Zatrucia pokarmowe spowodowane żywnością oddziałują mocniej na wrażliwe organizmy. Skutki spożycia zanieczyszczonej żywności np. infekcje mają większy wpływ na osoby, które mają problemy ze zdrowiem albo których organizm jest bardziej wrażliwy. Dla niemowląt, kobiet w ciąży, osób chorych i starszych konsekwencje zatruć pokarmowych są dużo poważniejsze niż dla innych osób[2].
Warzywa i owoce są konieczne do utrzymania zbilansowanej diety, są źródłem cennych witamin m.in. witaminy C, E oraz K, jak również kwasu foliowego. Zawarty w nich błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit oraz neutralizuje toksyny, a barwniki – luteina i zeaksantyna – chronią siatkówkę oka przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, a to tylko niektóre z dobroczynnych właściwości tych produktów.
Bezpieczna żywność, czyli jaka?
Z raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wynika, że obecność pestycydów w produktach spożywczych przeznaczonych dla dzieci znajduje się na poziomie, który jest bezpieczny dla zdrowia maluchów, dużo więcej pestycydów można znaleźć w żywności produkowanej dla dorosłych, także w żywności organicznej[3].
Oznacza to, że żywność przygotowana z myślą o najmłodszych dzieciach jest dla nich najbezpieczniejsza. Należy pamiętać, że dziecko to nie jest mały dorosły i jego organizm jest szczególnie wrażliwy na nadmiar lub niedobór składników odżywczych, jak również na obecność toksyn i zanieczyszczeń.
Pamiętajmy, aby zwracać szczególną uwagę na jakość, skład i pochodzenie podawanej najmłodszym żywności. Dbając o swoją dietę w czasie ciąży oraz karmienia piersią, dostarczaliśmy dziecku wszystkie potrzebne mu składniki odżywcze. Wybierając produkty przygotowane z myślą o potrzebach najmłodszych dzieci mamy pewność, że nadal chronimy ich niedojrzałe jeszcze organizmy.
Najlepszym rozwiązaniem jest żywność z oznaczeniem wiekowym, dostosowana do wymagań żywieniowych dziecka na danym etapie rozwoju i wzrostu. Wybierając takie produkty mamy pewność, że podajemy żywność, która przeszła bardziej restrykcyjną kontrolę norm bezpieczeństwa.
Informacje szczegółowe dotyczące żywności przeznaczonej dla dzieci, norm jakie musi spełniać oraz wpływu zdrowej żywności na zdrowie dziecka są dostępne na edukacyjnej platformie 1000dni.pl.
—————————
[1] Stan Środowiska w Polsce – Raport Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska, 2014 r.
[2] Tłumaczenie na podstawie: http://www.who.int/features/factfiles/food_safety/facts/en/, WHO 2015
[3] Raport EFSA na temat pozostałości pestycydów w żywności, 2013 r.