Zanim rozpoczniecie nową kulinarną przygodę, przyjrzyjcie się czego unikać w diecie małego dziecka i na co zwrócić szczególną uwagę. Twoje dziecko nadal wymaga potraw przygotowanych z myślą o jego małym brzuszku, uwzględniających dobór wysokiej jakości produktów ze sprawdzonych źródeł.
Pierwszy okres karmienia za tobą. Przeżyliście trudy związane z karmieniem piersią, doborem odpowiedniego mleka, wprowadzeniem pierwszych posiłków… Czas na bardziej dorosłą dietę! Dla niejednego rodzica okres ten związany jest z licznymi pytaniami i niepewnością.
Dania dla dorosłych są nieodpowiednie dla małego dziecka
Dieta twojego dziecka po ukończeniu przez nie pierwszego roku życia coraz bardziej przypomina dietę dorosłego pod względem wyglądu i składu – niestety to tylko pozory. Szerszy wachlarz dostępnych w diecie dziecka produktów nie oznacza, że możesz zacząć podawać mu to samo co innym domownikom.
Mały brzuszek i szczególne potrzeby tak intensywnie rozwijającego się organizmu wymagają starannego podejścia do komponowanej diety. Kusi cię, by oddać część swojego spaghetti bolognese wyciągającemu po nie ręce maluchowi? Nie rób tego – skład przygotowanej dla dorosłego potrawy jest nieodpowiedni dla małego brzuszka. Nie masz czasu przygotować posiłku lub nie do końca wiesz, jak to zrobić? Sięgnij po gotowy, ale przeznaczony dla dzieci kończących pierwszy rok życia produkt. Większe niż dotychczas kawałki, odpowiednia wielkość porcji, jak również skład i proporcje poszczególnych składników to cechy dań, które teraz powinny zagościć na dziecięcych talerzach.
Szczypta smaku
Odgrzewasz dziecięcą zupkę lub drugie danie i próbując, stwierdzasz, że warto ulepszyć je szczyptą soli, odrobiną warzywnej przyprawy, okruszkiem kostki smakowej? Nie rób tego. Małe dzieci zupełnie inaczej odczuwają smaki. Ich preferencje w tym obszarze powstają w ciągu pierwszych dwóch lat życia, a akceptacja tego, co nowe, przychodzi etapami. To, co dziś dla ciebie jest bez wyrazu, dla dziecka w tym wieku jest wystarczającym smakowym doświadczeniem.