Będąc uważnym i wsłuchanym w swój organizm, nie sposób nie zauważyć sygnałów, które on wysyła. Stan skóry włosów i paznokci może świadczyć o brakach ważnych składników odżywczych w diecie o które warto zadbać przy pierwszych oznakach niedoborów. Zobacz, jakich produktów może brakować w twojej diecie i jak je najszybciej dostarczyć.
Szybka reakcja w postaci zmiany diety przynosi oczekiwane korzyści, które widać w wyglądzie skóry już po dwóch tygodniach. Jednak włosy i paznokcie to tkanki martwe, dlatego na efekty stosowania odpowiedniej diety trzeba poczekać. Pojawią się po obcięciu zniszczonych włosów czy rozdwajających się paznokci, gdyż wtedy nastąpi wymiana tkanek.
Włosy
Jeśli twoje włosy są słabe, łamliwe, nadmiernie wypadają, to znak, że brakuje im ważnych pierwiastków. W twojej diecie powinny pojawić się produkty zawierające żelazo, krzem, cynk, siarkę, a także witaminy A, E i z grupy B. Na szczególna uwagę zasługuje żelazo, które jest jednym z najważniejszych składników chroniących włosy przed osłabieniem. Kiedy w diecie brakuje żelaza, włosy stają się cienkie i łamliwe, może dochodzić z tego powodu nawet do łysienia. Warto zadbać, aby w diecie było wystarczająco dużo witaminy C, gdyż to ona warunkuje odpowiednie wchłanianie żelaza.
Głównym źródłem żelaza w diecie jest mięso. Rośliny wprawdzie zawierają podobną ilość żelaza co mięso, jednak odzwierzęce żelazo jest łatwiej przyswajalne. Wegetarianie nie są jednak pozbawieni dobrego żelaza, o czym przekonują ostatnie badania. Naukowcy obliczyli, że codziennie potrzeba 500-1000 g kiełków, żeby pokryć całkowite zapotrzebowanie na żelazo. W diecie wegetarian powinny znaleźć się roślinne produkty spożywcze, takie jak ciemnozielone warzywa oraz soczewica, soja, ciecierzyca, które są dobrym źródłem żelaza.
Ważnym składnikiem odżywczym dla pięknych włosów są aminokwasy. Jeżeli w diecie brakuje pełnowartościowego białka, zubożamy organizm w aminokwasy siarkowe: metioninę i cystynę, które dostarczają siarkę niezbędną do wytworzenia keratyny. Włosy są też bardzo wrażliwe na niedobory witaminy A. Przy jej niedoborach stają się słabe, suche i łamliwe. Wypadanie włosów może powodować niedobór cynku, a pierwiastek ten jest bardzo trudno przyswajalny. Ważnym składnikiem zapobiegającym wypadaniu jest też witamina B7, czyli biotyna. Niedobór miedzi prowadzi do odbarwienia i zmian strukturalnych we włosach. Przedwcześnie siwiejące włosy mogą świadczyć o niedoborach witaminy B12.
Aby dostarczyć składników mineralnych, jadaj jak najczęściej orzechy, migdały (garść dziennie), pestki dyni albo pestki słonecznika. Zawierają cynk oraz miedź, która uczestniczy w tworzeniu melaniny – naturalnego barwnika włosów. Często jadaj rzodkiewkę, kalarepkę i seler, które mają sporo krzemu. Krzem gromadzi się w roślinach głównie w skórkach i osłonkach nasion (np. ryż biały ma już tylko połowę krzemu, jaki posiada ryż pełnoziarnisty). Tam gdzie to możliwe, zjadaj produkty ze skórką, a ich nasiona w postaci pełnoziarnistej.
Skóra
Sucha skóra, pękające usta świadczą o problemach z nawilżaniem skóry. Najlepiej zapomnieć o dużych ilościach alkoholu i kofeiny, które działają odwadniająco. Twoja skóra składa się w ponad 70% z wody. Pozbawiając się jej, powodujesz, że staje się wiotka. Kiedy w organizmie brakuje wody, skóra nawadniana jest jako ostatnia. Możesz wspomóc naturalną barierę skóry, uszczelniając ją i powodując mniejszą utratę wody poprzez dostarczanie zdrowych tłuszczów. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym pobudzana jest produkcja ceramidów, które zatrzymują wodę w skórze i nadają jej elastyczność. Dlatego włącz koniecznie do swojego codziennego jadłospisu olej lniany, oliwę z oliwek, olej sojowy, orzechy czy awokado.
Usta uchronisz przed pękaniem, dostarczając produktów zawierających witaminę B2. Najbardziej znaną przyczyną zajadów w kącikach ust jest niedobór witamin z grupy B, a zwłaszcza B2. Dodatkowe objawy świadczące o niedoborach tej ważnej dla skóry witaminy to popękana lub łuszcząca się skóra warg, przetłuszczająca się, zaczerwieniona i „łuskowata” skóra twarzy i bocznych części nosa. Witaminę B2 znajdziemy w produktach zbożowych, roślinach strączkowych (groch, fasola, soja), ciemnozielonych warzywach, migdałach i orzechach włoskich. Występuje też w produktach zwierzęcych, jak mleko i produkty mleczne, mięso (wątroba), jaja, drób, ryby (łosoś, pstrąg, makrela), małże.
Sucha, łuszcząca się skóra, częste choroby dziąseł łącznie z dużą zapadalnością na infekcje, mogą świadczyć o niedoborach witaminy C. Do naturalnych i bogatych jej źródeł należy dzika róża, która ma 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i 100 razy więcej niż jabłka. Doskonałym sposobem na zwiększenie w naszej diecie ilości witaminy C jest spożywanie sproszkowanych owoców dzikiej róży. Nie można zapomnieć o witaminie C zawartej w znanych produktach, jak natka pietruszki, rzeżucha, papryka czerwona, kiszona kapusta i owoce cytrusowe. Idealnym źródłem witaminy C jest acerola. Owoc ten posiada rekordowe ilości witaminy C – ok. 1500 mg na 100 g produktu, co oznacza, że ma jej ok. 30 razy więcej niż cytryna. Acerolę w Polsce najłatwiej dostać w postaci suplementu diety – w tabletkach lub proszku.
Paznokcie
Częstym problemem są białe plamki na powierzchni paznokcia. Mogą świadczyć o niedoborach witaminy H i wapnia. Takie plamki na paznokciach, które mogą również stać się kruche i prążkowane, należą też do objawów niedoboru cynku w organizmie. Dobrym jego źródłem są owoce morza: ostrygi, krewetki i inne skorupiaki. Już 100 g ostryg pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Świetnym źródłem cynku są sezam, który świetnie sprawdza się jako coraz popularniejsza pasta hummus. Ale uwaga na słodkie sezamki – cukier zmniejsza wchłanianie cynku, a więc słodka sezamowa przekąska przyniesie więcej szkody niż pożytku. Migdały oprócz cynku zawierają również selen i witaminę E.
Inna bomba witaminowo-pierwiastkowa to dziki ryż. Zawiera cynk, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B.
Dla zdrowej skóry, włosów i paznokci warto ograniczyć mocną kawę i herbatę, ponieważ „pożerają” witaminy, które są niezbędne w procesach przyswajania minerałów. Trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, czyli piciu minimum 1,5 litra wody na dobę i wprowadzeniu do menu produktów, które uzupełnia zaobserwowane niedobory pokarmowe.