Ekologiczne życie jest droższe od konwencjonalnego. Owszem – ekologiczna żywność w sklepach, ekologiczne kosmetyki, chemia, ubrania z ekologicznie czystych tkanin, to wszystko ma wysoką cenę. Chociaż to inwestycja w zdrowie rodziny, jest dla wielu osób finansowo nieosiągalne.
Nie musi tak być. Na życiu w zgodzie z naturą można sporo zaoszczędzić, robiąc przemyślane zakupy i wracając do mądrości naszych babć. W jaki sposób? Soda oczyszczona i ocet zamiast drogich środków do czyszczenia łazienek, pieluchy wielorazowe czy samodzielnie robione kosmetyki to tylko niektóre przykłady na to, jak być eko i nie wydawać fortuny.
Żywność ekologiczna kontra konwencjonalna
Stosując nawet najlepiej zbilansowaną dietę, ale jadając codziennie żywność wysoko przetworzoną, stopniowo podtruwamy swoje ciało. Różne dane mówią o dostarczeniu do organizmu w ciągu roku od 4-8 kilogramów czystej chemii wraz ze zwykłym pożywieniem. Aby do tego nie dopuścić, potrzebny jest czas na wypracowanie swoich własnych sposobów na zdrowe, ekologiczne i ekonomiczne życie w zgodzie z naturą. Dla tych, którzy czasu mają trochę mniej, z pomocą przychodzą gotowe produkty i żywność ekologiczna.
Cena zdrowia, czyli za co płacimy?
Żywność ekologiczna musi być droższa bo i proces jej produkcji jest bardziej wymagający. Rośliny i zwierzęta funkcjonują zgodnie z rytmem naturalnym, który jest znacznie dłuższy od konwencjonalnego, gdzie liczy się wydajność, ilość, a nie jakość. Ekologiczne warzywa są gotowe wtedy, kiedy przychodzi na nie czas, a nie gdy nawozy sztuczne zaczną działać. Zwierzętom ze względu na odpowiednie warunki chowu nie trzeba zapobiegawczo podawać antybiotyków – na wypadek, gdyby dopadła je jakaś choroba, dlatego wszelkie ekologiczne przetwory pochodzenia zwierzęcego – w tym nabiał i mięso – są bardziej wartościowe.
Co zrobić, aby zakupy zdrowej żywności nie pochłonęły całego domowego budżetu? Jest na to kilka sposobów:
Planowanie
Planowanie w zdrowym odżywianiu to bardzo ważny element, który zawsze się opłaca. Poświęć trochę czasu, by zaplanować posiłki na nadchodzący tydzień i zapisz wszystko, co będzie ci potrzebne. Na początku przyjrzyj się swoim tygodniowym zakupom. Według badań przeprowadzonych przez Federację Banków Żywności, Polacy wyrzucają do kosza 2 miliony ton żywności rocznie, a każdy obywatel miesięcznie marnuje jedzenie o wartości co najmniej 50 złotych. Czy na pewno wykorzystujesz w ciągu tygodnia wszystkie zakupione przez siebie produkty?
Zastanów się, jak chciałabyś, aby odżywiała się twoja rodzina. Przyjrzyj się swoim zakupom i przyzwyczajeniom pod kątem ich wpływu na zdrowie i wyeliminuj słone i słodkie przekąski, dania gotowe i wysoko przetworzone produkty oraz wszystko to, co zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki, oraz rafinowane oleje, margaryny, słodkie napoje. Okazuje się, że może tego być naprawdę dużo, a więc i oszczędności w domowym budżecie mogą być spore. Do tego doliczyć można miesięczne wydatki na lekarzy, lekarstwa i suplementy diety, które najczęściej nie są potrzebne przy zdrowej, ekologicznej żywności. Kiedy chemia zniknie z twojego talerza, zyskasz kolejne środki na inwestycję w zdrowe i smaczne posiłki każdego dnia.
Zakupy
Rób zakupy raz w tygodniu i na początku przygody ze zdrowym odżywianiem zdecydowanie bez dzieci. Mniej wypraw do sklepu oznacza mniej okazji, by kupić niepotrzebne rzeczy. Świetnie byłoby, gdybyś zakupy warzyw i owoców mogła realizować na pobliskim bazarku od rolnika, z którym wcześniej możesz porozmawiać. W ten sposób możesz znaleźć, jeśli nie ekologiczne, to możliwie najzdrowsze produkty prosto od rolnika. Pamiętaj, aby kupować produkty sezonowe. Owoce i warzywa, których czas zbioru właśnie nadszedł, będą zdrowsze i tańsze od egzotyki. Dowiedz się, czy w twoim rejonie działa jakaś lokalna grupa zrzeszająca osoby zamawiające produkty prosto od rolnika. Jeśli nie, możesz założyć ją sama. A może na lokalnym forum dowiesz się, czy w twojej okolicy warzyw i owoców nie rozwozi lokalny rolnik. Dla wygody, oszczędności czasu i pieniędzy takie praktyki są coraz częściej spotykane. (Więcej na temat ekologicznych zakupów)
Jeśli decydujesz się na ekologiczne produkty, znajdź dobrych dostawców. Trudno jest kupować wszystkie produkty ekologiczne, ale warto na początek pomyśleć o ekologicznym mięsie, nabiale, warzywach i owocach. Aby ograniczyć koszty, można kupować ekologiczne te warzywa i owoce, których uprawa wymaga najwięcej nawozów i sztucznych dodatków. Warzywa i owoce z parszywej 12 warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością, są nimi: ziemniaki, papryka słodka, groszek cukrowy, truskawki, szpinak, pomidorki cherry, nektarynki importowane, winogrona, seler, brzoskwinie, ogórki i jabłka.
Jeśli jesteś skazana na warzywa i owoce pochodzące z niewiadomego źródła, dobrym sposobem na pozbycie się pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, np. z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny, a następnie po opłukaniu, kilkuminutowe moczenie w wodzie o odczynie zasadowym, np. z solą kuchenną.
Eko oszczędności w domu
Rezygnując z „chemii” do sprzątania czy pielęgnacji, też można liczyć na spore oszczędności. Jeśli ceny gotowych ekologicznych środków czystości przyprawiają cię o zawrót głowy, z pomocą przychodzą stare, sprawdzone i całkowicie bezpieczne sposoby na czystość. Wśród nich królują ocet i soda oczyszczona. Ocet, czyli najbardziej ekologiczny i niesamowicie skuteczny środek czystości odtłuszcza brudne powierzchnie, nadaje połysk kuchennym płytkom czy szybom okiennym. Z dodatkiem olejku eterycznego jest świetnym środkiem do czyszczenia łazienki.
Nieoceniona wśród ekomam jest też soda oczyszczona. Ten środek znany i stosowany w kuchni od wielu pokoleń dzisiaj wraca do łask. Całkowicie biodegradowalna i, w przeciwieństwie do powszechnie stosowanych w gospodarstwach domowych środków czyszczących, piorących i wybielaczy, soda nie jest szkodliwa dla organizmu człowieka. Nasze babcie używały jej bardzo często, a dziś może konkurować z niejednym detergentem, np. wymieszana z ciepłą wodą (3 łyżki na 0,5 l wody) świetnie sprawdza się do mycia: blatów, stołów, kuchenki, lodówki. Jest też świetna do mycia armatury – papka z sody pozostawiona na godzinę skutecznie usuwa brud i kamień, a wymieszana z octem ma jeszcze większą siłę działania.
Naturalne kosmetyki
Przy wyborze kosmetyków warto zachować czujność, wybierać produkty jak najbardziej naturalne, dokładnie studiować skład kosmetyku, aby mieć pewność, że wybrany preparat nie zaszkodzi skórze. Taką pewność możemy mieć, wybierając całkowicie naturalne produkty, jak masło shea, olej arganowy, oliwę z oliwek czy naturalne oleje dobrze znane jako naturalne kosmetyki. Jeśli myślimy o bardziej wyszukanych produktach, z pomocą przychodzą firmy oferujące gotowe składniki wraz ze wszystkimi potrzebnymi akcesoriami do domowej produkcji kosmetyków. W zależności od potrzeb, można w warunkach domowych tworzyć kremy, balsamy czy szampony „uszyte na miarę”, w zależności od potrzeb.
Spore oszczędności w domowym budżecie przyniesie używanie pieluch wielorazowych. Koszt jednego opakowania pieluch jednorazowych to średnio 30 zł za 50 sztuk. Takie pieluch rodzic kupuje minimum 120 razy, wydając na nie ponad 3600 zł. Do tej kwoty należy doliczyć koszt chusteczek jednorazowych oraz kremów i maści na odparzenia. Nawet jeżeli wybierzemy najekonomiczniejszy wariant i tak będziemy musieli wydać ponad 4000 zł, a decydując się na droższe produkty, można wydać nawet około 6000 zł, za to koszt pieluszek wielorazowych, na cały okres pieluchowania, wyniesie około 500-1000 zł w zależności od rodzaju pieluch i wkładów, jakie wybierzemy.
Jeżeli zakupy będziemy robić z głową, zrezygnujemy z niepotrzebnych, szkodliwych produktów w diecie, a sklepową „chemię” zastąpimy naturalnymi środkami czystości, to okaże się, że wbrew przekonaniom – każdego stać na eko życie.