15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal https://egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Ekspert obala mity na temat pieczywa

Avatar
22 lutego 2018

Pieczywo szkodzi, bo zawiera gluten – FAŁSZ

Dr hab. Dariusz Włodarek – Gluten to mieszanina białek roślinnych, która znajduje się w niektórych rodzajach zbóż, np. pszenicy, życie czy jęczmieniu. Jego obecność decyduje o właściwościach wypiekowych mąki i o jakości pieczywa . Wbrew krążącym mitom gluten nie zaburza pracy układu pokarmowego, a jego wyeliminowanie z diety wcale nie służy zdrowiu. Naukowcy ostrzegają, że osoby rezygnujące z produktów zawierających gluten, spożywają w rezultacie mniej produktów pełnoziarnistych, co może podwyższyć ryzyko chorób serca. Wykazano też, że dieta zawierająca gluten zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Należy zatem podkreślić, że dieta bezglutenowa jest zasadniczym elementem terapii w celiakii i musi być stosowano przez osoby z tym schorzeniem przez całe życie. Dla tej grupy osób przeznaczone są różnego rodzaju pieczywa bezglutenowe. Z kolei osoby uczulone na pszenicę muszą wykluczyć z diety ten produkt. Jednak także one nie muszą rezygnować z pieczywa – mogą sięgać po pieczywo nie zawierające pszenicy.

Rynek pieczywa jest bardzo bogaty – chleb, bułki, bagietki, pieczywo jasne, ciemne, na zakwasie, drożdżowe – na pewno każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Z badań wynika, że pieczywo jest najczęściej spożywanym produktem zbożowym – codziennie przez blisko 70% badanych . Przecież nie ma chyba prostszego sposobu na pełnowartościowy posiłek niż kromka chleba lub bułka, posmarowane dobrym tłuszczem, np. z sałatą, pomidorem, plasterkiem sera i wędliny. W ten prosty sposób na naszym talerzu pojawiają się wszystkie najważniejsze, rekomendowane w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej produkty spożywcze. Zatem – na zdrowie i smacznego!

Poniżej propozycja na kolorowe kanapki z chrupiących bagietek
Składniki

– 1 bagietka fitness
– 1 bagietka pszenna
– 1 bagietka orkiszowa
– 2 jajka L ugotowane na twardo
– zielona sałata
– zielony ogórek
– 3 plastry szynki gotowanej lub tuńczyk z puszki w sosie własnym
– rukola
– ser twarożkowy
– awokado
– ser typu bryndza
– kilka rzodkiewek
– szczypior
– 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
– sól, pieprz do przyprawienia (opcjonalnie)

Wykonanie kanapki z bagietki fitness

1. Ugotuj jajo na twardo, pokrój na plastry.
2. Umyj i osącz sałatę.
3. Usuń pestkę z awokado i pokrój je na plastry, ułóż na bagietce na przemian z jajkiem.
4. Na przekrojonej wzdłuż bagietce ułóż najpierw liście sałaty, a następnie plastry szynki lub kawałki osączonego z sosu tuńczyka, następnie ułóż jajo i ogórka. Przypraw odrobiną soli i pieprzu.

Wykonanie kanapki z bagietki pszennej

1. Ugotuj jajo na twardo, pokrój na plastry.
2. Umytą i osoczoną rukolę ułóż na przekrojonej bagietce posmarowanej serkiem twarożkowym.
3. Zielonego ogórka pokrój na nieco grubsze plastry i ułóż na bagietce, jajko w koszulce, delikat-nie ułóż na wierzchu nacinając je tak, aby trochę żółtka się rozlało..
4. Całość polej odrobiną oleju słonecznikowego.

Wykonanie kanapki z bagietki orkiszowej

1. Przekrojoną bagietkę posmaruj serem typu bryndza.
2. Następnie ułóż pokrojone w plastry rzodkiewki.
3. Całość posyp posiekanym, zielonym szczypiorkiem. Możesz doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!