Nie tylko wybornie smakuje, ale działa antynowotworowo, chroni serce i opóźnia starzenie. Niestety, nie każda czekolada spełnia takie funkcje. Trzeba mieć świadomość, że dobrej jakości gorzka czekolada spożywana z umiarem przynosi wiele korzyści.
Czekolada znana była ludziom już 3 tysiące lat temu. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb i z czasem robiła coraz większą furorę. Pitna królowała na dworach, a w siedemnastym wieku zaczęto eksperymentować i tworzyć pierwsze praliny, dodając do niej nowe składniki – dzięki temu pojawiła się jej wersja mleczna, deserowa czy nadziewana.
Od wieków czekolada uchodziła nie tylko za smakołyk, ale także za środek leczniczy przy wielu dolegliwościach np. przy anginie i zaburzeniach krążenia. Dopiero uprzemysłowienie produkcji czekolady i pojawienie się na rynku produktów o dużej zawartości cukru, a mało ilości kakao sprawiło, że czekoladę zaczęto postrzegać jako produkt szkodliwy.
Najzdrowszą ze wszystkich czekolad jest gorzka, ciemna czekolada. Zdrowa czekolada to czekolada o wysokiej jakości i niestety w odpowiedniej cenie. Większość wyrobów czekoladowych ma niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ mają najczęściej niską zawartość kakao i składają się głównie z masła kakaowego, mleka lub mleka w proszku, cukru i innych składników poprawiających jej smak. Korzyści zdrowotne czekolady odnoszą się do fermentowanego, prażonego ziarna kakaowego czyli ciemnej czekolady zawierającej od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna oraz naturalne i zdrowe składniki. Nie wszystkim taka czekolada od razu będzie smakować, ale jej koneserzy są zdania, że prawdziwa gorzka czekolada jest najlepsza na świecie.
Dlaczego warto jeść czekoladę?
Naukowcy badając wpływ diety na zdrowie przyjrzeli się Indianom Kuna z wysp San Blass u wybrzeży Panamy.
Ludzie ci należą do niewielu kultur na świecie, które są chronione przed pojawianiem się zależnego od starzenia się organizmu wzrostu ciśnienia tętniczego, nadciśnienia i pogarszania się funkcji nerek.
Kiedy jednak Indianie Kuna emigrują do miast, wszystko szybko się zmienia. Częstotliwość występowania nadciśnienia i chorób układu krążenia wzrasta. Skoro to nie geny działają na nich ochronnie, to co?
Okazało się, że badani Indianie są wielkimi amatorami kakao. A dobroczynne działanie kakao jest związane z jego właściwościami przeciwutleniającymi.
Takie właśnie działanie wykazują polifenole zawarte w czekoladzie. Jedna kostka czekolady zawiera ich dwa razy więcej niż lampka czerwonego wina i tyle samo co filiżanka zielonej herbaty. Polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Gorzka czekolada zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Czekolada bogata jest w flawonoidy, które obniżają cholesterol i pomagają zwalczyć infekcje.
Holenderscy naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie jedzą (albo piją) czarną czekoladę, 50 proc. rzadziej umierają na zawał. Wybierając czekoladę pamiętaj, że im bardziej gorzka, tym więcej antyoksydantów.
Czekolada wpływa pozytywnie na pamięć. Najnowsze badania pokazały, że hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów. Czekolada dodaje energii. Gorzka czekolada jest bogata w magnez, potas, żelazo i błonnik. Poza tym po zjedzeniu większej ilości czekolady wydziela się serotonina czyli pożądany hormon szczęścia.
To nie wszystko. Gorzka czekolada filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. To ważna informacja dla osób, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych.
Ile i jaka czekolada jest najzdrowsza?
Niemowlętom nie podajemy czekolady, dzieciom w okresie poniemowlęcym i przedszkolakom od czasu do czasu można dać kawałeczek lub startą czekoladą ozdobić deser. Dość często zdarza się uczulenie na czekoladę, dlatego mali alergicy nie powinni jej jeść przed ukończeniem drugiego roku życia.
Dając dziecku czekoladę trzeba pamiętać, że bakterie powodujące próchnicę żywią się cukrem i skrobią, dlatego po jej zjedzeniu dziecko powinno umyć zęby lub wypłukać usta.
Jak pokazują badania, najlepsza porcja czekolady to około 7,5 g dziennie, czyli 2-3 kostki czekolady ciemnej, a więc takiej, która zawiera co najmniej 70 proc. kakao. Warunkiem jest wyeliminowanie wszelkich innych słodyczy o dużej zawartości cukru i tłuszczów.
Dobrej jakości czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.