Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne są znane od dawna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu.
Ciecierzyca, jest bogatym źródłem białka (W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka), obniża poziom „złego cholesterolu”, oraz wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Potas w niej zawarty sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Dzięki zawartości żelaza wskazana jest dla osób z anemią.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy suchej
- 6 ziemniaków
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju np. ryżowego
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano, macierzanka, liść laurowy, ziele angielskie
Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy najlepiej przez całą noc.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler, czosnek, ciecierzycę, chwilę mieszamy, a następnie zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa. Dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy, miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.