Lato to idealny czas, aby zawalczyć o jak największą ilość owoców w diecie, a najbardziej cenione ze względu na dużą zawartość dobroczynnych i antyrakowych substancji są owoce jagodowe. Wśród nich królują jeżyny, truskawki, jagody, borówki, czarne porzeczki i aronia. Owoce jagodowe są wyjątkowo zdrowe dzięki bardzo wysokiemu stężeniu przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, wywołujące między innymi zmiany nowotworowe.
Podstawą profilaktyki antynowotworowej jest wiedza o tym, które pokarmy mogą nas skutecznie chronić przed zachorowaniem i zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka. American Cancer Society zaleca jedzenie minimum 2,5 filiżanki warzyw lub owoców dziennie, jako podstawę ochrony przed nowotworami. Warzywa powinny być podstawą zdrowej diety, ale udowodniono, że osoby, które jedzą, co najmniej cztery porcje owoców dziennie, mają 50 procent niższe ryzyko zachorowania na raka niż ci, którzy zjadają nie więcej niż dwie takie porcje.
Pojawiające się latem owoce jagodowe to prezent od natury, który pomaga nam zaspokoić ważne potrzeby organizmu. Do jadłospisu najlepiej włączyć wszystkie aktualnie dostępne owoce, gdyż każdy z nich ma swoje unikalne właściwości.
Małe jest silne!
Spośród wszystkich związków fitochemicznych zawartych w owocach jagodowych w największym stopniu w proces rozwoju raka może ingerować kwas elagowy. Główne źródła tego drogocennego kwasu znajdują się w malinach i poziomkach. Badania potwierdziły, że wyciągi z poziomek i malin mogą powstrzymać rozwój komórek nowotworowych. Kwas elagowy zwiększa zdolności obronne komórek przez stymulację ich mechanizmów eliminowania substancji kancerogennych.
W owocach jagodowych występuje co najmniej kilka substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Szczególnie cenione są obecne w malinach i borówkach antocyjanidyny. To one nadają owocom żywą barwę i mają wysoki potencjał przeciwutleniający. Antocyjanidyny jako barwniki roślinne chronią rośliny, owoce i kwiaty przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Chronią również roślinę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, które niszczą i uszkadzają komórki. W podobny sposób działają też w organizmie człowieka, chroniąc go przed utlenianiem komórek.
Największą ilość antocyjanidyn mają:
o aronia
o czarna jagoda
o czarna porzeczka
o czarny bez
o czerwone winogrona
o jeżyna
o czerwona porzeczka
o bakłażan
o wiśnia
o żurawina
o maliny
Antocyjanidyny są nie tylko przeciwutleniaczami. Stwierdzono na przykład, że dodanie różnych antocyjanidyn do komórek wyizolowanych z guzów i hodowanych w laboratoriach powoduje wstrzymanie syntezy DNA i zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych, prowadząc do ich śmierci. Inne substancje obecne w owocach jagodowych o działaniu przeciwutleniającym to proatocyjanidyny. Chociaż badania nad ich potencjałem antyrakowym są w fazie początkowej, ale uzyskane dotychczas wyniki są zachęcające.
Profilaktyka przeciwnowotworowa to nie jedyny powód, dla którego warto włączać do diety owoce jagodowe jak najczęściej. Owoce jagodowe dostarczają ogromnej ilości witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witamin A, C i E, cynku, selenu i żelaza. Dodatkowo wzmacniają odporność, mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wszystkie owoce jagodowe zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i reguluje pracę układu pokarmowego. Są przy tym niskokaloryczne i można spożywać je w formie przekąski także podczas kuracji odchudzającej.