Już jutro początek długiego weekendu czerwcowego. Aura sprzyja pobytowi na świeżym powietrzu, a wysokie temperatury aż kuszą do sięgnięcia po lekkie i zdrowe sałatki. Polecamy trzy proste przepisy zaproponowane przez Fit&Easy na szybkie i zdrowe posiłki.
Smacznego!
Sałatka z grillowanymi krewetkami i szpinakiem
Składniki:
½ opakowania Mieszanki sałat Fit&Easy Active
½ opakowania Szpinaku Fit&Easy
200 g obranych krewetek
15 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Odrobina chili
Sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Grilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony), na koniec posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki.
Przygotowanie sosu:
Zmieszaj składniki: 10 łyżek oliwy z oliwek, pół garści natki pietruszki, 1 duży ząbek czosnku, kilka kaparów, odrobina świeżej posiekanej papryczki chili, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.
przepis Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy
Sałatka z jarmużem i burakami
Składniki:
200 g Jarmużu Fit&Easy
100 g Szpinaku Fit&Easy
2 duże buraki
100 g koziego sera
100 ml oliwy z oliwek
50 g orzechów włoskich
30 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez 1,5 godziny. Kozi ser pokrój w kostkę. Jarmuż wymieszaj ze szpinakiem, buraki pokrój w kostkę. Ułóż ser i buraki na zieleninie, polej oliwą i octem, posyp orzechami.
przepis Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy
Rukola z truskawkami
Składniki (dla 2 osób):
2 garście Rukoli Fit&Easy
30 dag świeżych truskawek
20 dag sera typu feta
5 dag uprażonych płatków migdałowych
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Kilka listów mięty do dekoracji
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Rukolę wyłóż na płaskie naczynie. Dodaj umyte i pokrojone truskawki. Ser pokrój w kostkę, obtocz w posiekanych listkach mięty i dodaj do pozostałych składników. Całość posyp płatkami migdałowymi i polej sosem przygotowanym z miodu wymieszanego z sokiem pomarańczowym. Dla ozdoby dodaj kilka listków mięty.