Smak waniliowy wielu osobom może kojarzyć się z przysmakami dzieciństwa. Dzięki nowym kaszkom marki Nestlé, z waniliowym smakiem mogą zaznajomić się niemowlęta już po 4. miesiącu życia.
Co najsilniej kojarzy się z dzieciństwem? Może intensywnie pachnące wanilią ciasto drożdżowe, którego zapach roznosił się po domu w każdy sobotni wieczór, gdy szczelnie okryta kruszonką blaszka wychodziła z piekarnika, ściągając do kuchni komplet domowników? Albo waniliowy budyń niecierpliwie wyjadany łyżeczkami prosto z garnka bez chwili wytchnienia aż do momentu, gdy dno naczynia zalśniło czystością? A może jednak waniliowe lody w rożku, waflu lub na patyku, które zajadało się w letnie popołudnia, wracając z koleżankami i kolegami ze szkoły? Lub pełna jabłek szarlotka na kruchym cieście, które bez odrobiny wanilii nie byłoby takie samo nawet mimo najlepszych starań niedoścignionej w kwestii wszelkich wypieków babci?
Smak waniliowy to dla wielu osób smak dzieciństwa. Teraz chyba nikt już nie wypiecze tak wspaniałego drożdżowca czy szarlotki jak kiedyś, ale, na szczęście, jest inny sposób, by kolejne pokolenia czuły to samo, by już na samym początku etapu tworzenia smakowych preferencji wdrukowały sobie ten smak głęboko, by został z nimi na całe życie i by dzięki niemu łatwo mogli przenieść się myślami w pełne ciepła dziecięce lata nawet wtedy, gdy już będą całkiem poważni i całkiem dorośli.
Kaszki o smaku waniliowym Nestlé
Do szerokiej oferty kaszek dla dzieci Nestlé dołączyły właśnie 2 nowe kaszki o łagodnym waniliowym smaku. Na głodne nowych smaków małe brzuszki czekają już:
- Kaszka ryżowa o smaku waniliowym – masa netto 180 g, cena rynkowa około 5,80 zł;
- Kaszka mleczno-ryżowa o smaku waniliowym – masa netto 230 g, cena rynkowa około 7,20 zł.
Nowe kaszki przeznaczone są dla najmłodszych, bo już 4-miesięcznych maluszków – zarówno wielkość porcji jak i skład kaszek dostosowane zostały do potrzeb małych brzuszków. Znaleźć w nich można wiele składników ważnych dla niemowląt:
- Żelazo istotne dla prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych – każda porcja kaszki dostarcza ponad połowę dziennego zapotrzebowania dziecka na ten składnik, a dodatkowo obecna w kaszce witamina C zwiększa wchłanianie żelaza;
- Jod odgrywający ważną rolę w rozwoju poznawczym dziecka;
- Immunoskładniki, czyli witaminy i składniki mineralne, które uczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego dziecka, wspierając w ten sposób jego naturalną odporność, a do których zaliczamy wspomniane już żelazo, witaminę C, ale także cynk
i witaminę A*; - Bifidus BL, inaczej aktywne kultury bakterii szczepu Bifidobacterium lactis, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dzieci karmionych piersią;
- Kwas alfa-linolenowy, określany skrótem ALA (tylko w kaszce mlecznej) – niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3, który przyczynia się do rozwoju mózgu
i tkanek nerwowych, a w organizmie przekształca się do kwasów dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA).
Kaszki nie zawierają glutenu, a ich waniliowy smak pomoże delikatnie wprowadzić dziecko w świat nowych smaków i konsystencji.
Jak przygotować kaszkę dla niemowlęcia?
Dla rodziców, którzy nowe kaszki o smaku waniliowym Nestlé chcą wykorzystać podczas pierwszego spotkania maluszka z kaszką, istotny może być także fakt, że ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Nie wymagają gotowania – wystarczy porcję kaszki dodać do odmierzonej porcji wody (kaszka mleczna) lub mleka modyfikowanego (kaszka bezmleczna) o temperaturze nie wyższej niż 40OC, dokładnie wymieszać i już można podawać kaszkę niemowlęciu.
Dzięki nowym kaszkom Nestlé delikatnym, waniliowym smakiem mogą cieszyć się wszyscy – nie tylko duzi, ale także ci całkiem jeszcze mali! Może dzięki temu dzieciństwo także dla nich będzie miało waniliową nutkę?
* zawartość zgodnie z przepisami prawa