Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g prawdziwego masła
- 250 g cukru pudru
- 10 g proszku do pieczenia(np. Appetita Domowe Sekrety)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (np. Appetita Domowe Sekrety)
- Sok z ½ cytryny (lub limonki)
- 4 jajka
- 4 łyżeczki kakao
- 0,5 opakowania Żurawiny suszonej (np. Siesta)
- 0,5 opakowania Rodzynek sułtanek (np. Siesta)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko i dodać proszek do pieczenia. Rozdzielić do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.
Następnie utrzeć masło (wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej) z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny (lub limonki) oraz cukrem wanilinowym. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połączyć drewnianą pałką z resztą składników.
Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać mąkę z kakao i rodzynki sułtanki, do drugiej mąkę bez kakao oraz żurawinę.
Natłuścić formę do pieczenia, obsypać delikatnie mąką i wlać najpierw masę kakaową, później jasną, formując wzorki. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180’C.
Babkę podawać posypaną cukrem pudrem lub oblaną lukrem.